×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lezárult Iránban a parlamenti választás

 

Lezárult Iránban péntek este a parlamenti választás, miután három alkalommal is meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását, hogy több választópolgárnak biztosítsák a voksolás lehetőségét.

Az eredetileg helyi idő szerinti hat órára tervezett urnazárás ismételt meghosszabbítását a szavazópolgárok özönével indokolta az iráni belügyminisztérium.

Az iráni hatóságok korábban mintegy 50 százalékosra becsülték a választói részvételt, amely 2016-ban 62 százalék, 2012-ben pedig még 66 százalék volt.

A közel-keleti országban a törvényhozó hatalmat az egykamarás, 290 tagú Medzslisz-e Sura-e Iszlami (Iszlám Tanácskozó Gyűlés) gyakorolja, amelynek 285 tagját közvetlenül, négy évre választják, a maradék öt képviselői helyet a kisebbségeknek tartják fenn.

Elemzők szerint a reformer jelöltek jelentős részének kizárása miatt a keményvonalas politikusok lehetnek a választások esélyesei.

A parlamenti választásokkal egy napon megválasztják a Szakértők Tanácsát is. A 88 vallási vezetőből álló testület feladata Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének a kiválasztása.