Harmadszorra is meghosszabbították Iránban a voksolást

 

Harmadszorra is meghosszabbították Iránban – helyi idő szerint péntek este 11 óráig – a szavazóhelyiségek nyitva tartását, hogy több választópolgárnak biztosítsák a voksolás lehetőségét - közölte Iszmail Musszavi, a választási bizottság szóvivője.

Cikkünk frissült.

(Fotó: EPA/Abedin Taherkenareh)

Az eredetileg helyi idő szerinti hat órára tervezett urnazárást korábban két alkalommal két-két órával toldották meg. Az iráni belügyminisztérium előzőleg a szavazópolgárok özönével indokolta a hosszabbítást.

Az állami televízió a szavazóhelyiségek előtt hosszasan kígyózó sorokat mutatott több mint húsz iráni városból. A belügyi tárca délutáni közlése szerint az 58 millió választópolgárból mintegy 11 millióan adták le voksukat addig az időpontig.

Az iráni hatóságok korábban mintegy 50 százalékosra becsülték a választói részvételt, amely 2016-ban 62 százalék, 2012-ben pedig még 66 százalék volt.

Elemzők előzőleg felhívták a figyelmet arra, hogy a választópolgárok nagy részét kitevő nőket és fiatalokat eltántoríthatja a voksolástól a magas munkanélküliség, az infláció és a személyi szabadságjogok korlátozása miatti elégedetlenség. Mindazonáltal – megítélésük szerint – az Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjéhez, Ali Hamenei ajatollahhoz hű keményvonalas jelöltek elsöprő győzelmet fognak aratni a választásokon.

Hatvanháromezer szavazóhelyiségben 58 millió szavazó adhatja le voksát.

A közel-keleti országban a törvényhozó hatalmat az egykamarás, 290 tagú Medzslisz-e Sura-e Iszlami (Iszlám Tanácskozó Gyűlés) gyakorolja, amelynek 285 tagját közvetlenül, négy évre választják, a maradék öt képviselői helyet a kisebbségeknek tartják fenn.

A jelöltek listáját, miként a parlament által hozott törvényeket is, az Őrök Tanácsának kell jóváhagynia. A testület a mostani választás előtt 7148 képviselőjelölt indulását engedélyezte, de hozzávetőleg ugyanennyi reformer nevét törölte a listáról, az iszlám köztársaság történetében soha ennyi jelöltet nem utasítottak el. Ennek fényében a konzervatívok lehetnek a választások favoritjai.

A parlamenti választásokkal egy napon megválasztják a Szakértők Tanácsát is. A 88 vallási vezetőből álló testület feladata Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének a kiválasztása.

Az első összesített eredményeket várhatóan három nap múlva teszik közzé, de egyes tartományokban már korábban ismertetik a voksolás kimenetelét.