Visszatér a politikába a frissen szabadult volt georgiai kormányfő

 

Kiszabadult a börtönből csütörtökön a sikkasztás, hivatali hatalommal való visszaélés és költségvetési pénzek célszerűtlen elköltése miatt elítélt Vano Merabisvili volt georgiai kormányfő, aki azonnal jelezte is, hogy vissza akar térni a politikába, hogy elősegítse a jelenlegi kormány elmozdítását.

Merabisvilit, aki 2012-ben kevesebb mint négy hónapig volt kormányfő Miheil Szaakasvili elnöksége idején, 2013-ban vették őrizetbe. A politikus összesen hat évet és kilenc hónapot töltött börtönben. Az ellene felhozott vádakat mindvégig politikailag motiváltnak tartotta.

„Garantálom önöknek, hogy ez a kormány egy éven belül befejezi munkáját” – mondta újságírók előtt, miután elhagyta a börtönt Tbilisziben.

Georgiában több tucat egykori tisztségviselőt vettek őrizetbe hivatali visszaélés és korrupció vádjával azóta, hogy 2012-ben a Georgiai Álom nevű párt került kormányra. Ellenzéki politikusok szerint a kormánypárt „boszorkányüldözést” folytat az eljárásokkal ellenfelei ellen.

A Kaukázuson túli országban tavaly nyár óta rendszeresek a kormány lemondását követelő tüntetések. Georgiában ősszel tartják a következő parlamenti választást.