Elsősorban Líbiáról és a Közel-Keletről egyeztetnek az uniós külügyminiszterek

 

A líbiai helyzet áttekintése mellett a Közel-Keleten, a Száhel-övezetben, Venezuelában és a Nyugat-Balkánon kialakult helyzet, valamint az Afrikai Unióval és Indiával fennálló kapcsolatok kérdései állnak az Európai Unió külügyminiszereinek hétfői brüsszeli tanácskozásának a középpontjában.

Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint a miniszterek áttekintik majd, hogy a legutóbbi ülésük óta mi történt Líbiában.

Az előző két ülésen a tanács aggodalmának adott hangot a térségben tapasztalható, egyre súlyosabbá váló válság miatt, és egyetértett abban, hogy a további eszkaláció megelőzése érdekében uniós szerepvállalásra van szükség.

Ismételten megvitatják, hogy az unió miként tudna erőteljesebben részt venni a politikai megoldás felé vezető folyamatban, mindenekelőtt hozzájárulni a tűzszüneti megállapodás és az ENSZ által elrendelt fegyverembargó betartatásához.

A miniszterek véleményt cserélnek az Európai Unió és India kapcsolatáról. Informális munkaebéd keretében találkoznak Szubrahmanjam  Dzsaisankar indiai külügyminiszterrel, hogy megvitassák többek között a március 13-ra tervezett EU-India csúcstalálkozó előkészületeit.

Az Európai Bizottság Afrikára vonatkozó új átfogó stratégiájával kapcsolatban véleménycserét folytatnak az EU és az Afrikai Unió közötti kapcsolatokról.

A Száhel-övezettel összefüggésében, a romló biztonsági és humanitárius helyzetére tekintettel megvizsgálják, milyen szerepet tölthet be az EU partnerként és adományozóként a régióban. A Külügyi Tanács legutóbbi ülésén kijelentette, hogy támogatja a Száhel-övezettel kapcsolatos jelenlegi stratégia megújítását és megerősítését annak érdekében, hogy növelni lehessen a biztonságot és a stabilitást. A miniszterek várhatóan kitérnek a Száhel-övezet G5-országaival - Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger - márciusban tervezett találkozóra is.

Szintén hétfőn tartja egynapos megbeszélését az általános uniós ügyekkel foglalkozót tanács Brüsszelben.

A szakminiszterek a tagországok állam- illetve kormányfőinek csütörtökre tervezett csúcsértekezletét készítik elő, amelynek középpontjában az unió 2021 utáni hétéves költségvetés-tervének vitája áll majd.