Felmérések: Bernie Sanders vezet több tagállamban

 

Bernie Sanders vermonti szenátor támogatottsága a legnagyobb a március 3-án, az úgynevezett szuperkedden választó több tagállamban – jelentette a Vox című hírportál több közvéleménykutatást idézve.

Bernie Sanders, vermonti független szenátor (Fotó: MTI/EPA/Katherine Taylor)

Ezek közül is kiemelkedik a párt országos elnökjelölt-állító konvenciójára nagy létszámú küldöttet delegáló Texasban és Kaliforniában mért népszerűségékos. Március 3-án több olyan tagállamban tartanak előválasztást, amely sok delegátust küld a pártok elnökjelölt-állító országos konvenciójára. Mivel 15 tagállamban választanak, ezért ezt a napot szuperkeddnek nevezi az amerikai politikai zsargon.

A Texasi Egyetem és a Texas Tribune című lap közös felmérése szerint Sanders szenátor népszerűsége a konvencióra 261 küldöttet delegáló Texasban 12 százalékkal megugrott, jelenleg 24 százalékos támogatottságnak örvend.

Joe Biden egykori alelnök támogatottsága ebben az államban 22 százalékos, Elizabeth Warren massachusettsi szenátort pedig a megkérdezettek 15 százaléka látná szívesen a demokraták elnökjelöltjeként. A többi demokrata párti politikus népszerűsége Texasban pillanatnyilag 10 százalék alatti.

Megugrott Sanders támogatottsága a szintén nagy létszámú, 416 delegátust adó Kaliforniában is. A nyugati parti államban a Capitol Weekly felmérése szerint a magát demokratikus szocialistának valló szenátort a megkérdezettek több mint 27 százaléka tartja alkalmasnak az elnökjelöltségre. Elizabeth Warren kaliforniai támogatottsága 13 százalékos.

A Vox hírportál feltette a kérdést: ha Bernie Sanders „szerzi meg” a párton belül a legtöbb támogatót és a legtöbb küldött mögötte áll, vajon ezt a pártvezetés elfogadja-e, vagy esetleg úgynevezett „nyílt konvenciót” tartanak, amely azt jelenti, hogy nem az előválasztásokon elért eredmények szerint, hanem a konvención történő szavazással döntenek az elnökjelölt személyéről.

Ilyesmi a legutóbb 1976-ban fordult elő, a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióján. Az alanyi jogon járó egészségbiztosítás mellett kiálló Bernie Sanders egyébként a az egyik, csütörtökön közzétett Twitter-bejegyzésében felsorolta az egészségügyi ellátás szempontjából szerinte 27 példamutató országot, és köztük megemlítette Magyarországot is.

A The Wall Street Journal című amerikai napilap pénteki publicisztikájában úgy fogalmazott: a Demokrata Párttal nem Bernie Sanders, Elizabeth Warren, vagy Michael Bloomberg miatt van baj, hanem azért, mert – mint az újság írja – a választók egyszerűen nem hiszik el, hogy a párt képes a hozzáértő kormányzásra.