×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pompeo Izrael-ellenes lépéssel vádolja az ENSZ-t

 

Izrael-ellenes lépéssel vádolta meg az ENSZ-t csütörtöki közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a ciszjordániai zsidó telepeken üzleti tevékenységet folytató cégek listájának közzététele miatt.

Az amerikai diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy a lista a palesztinok vezette Izrael elleni bojkott mozgalmát támogatja és ezzel törvényes jogaitól fosztja meg Izraelt. Pompeo sürgette a nemzetközi közösség országait, hogy utasítsák el ezt a listát.

„Az Egyesült Államok régóta ellenezte ezeknek az adatoknak az összegyűjtését, illetve a nyilvánosságra hozatalát” – fogalmazott a miniszter. Úgy vélekedett, hogy a lista publikálása „csak megerősíti azt az Izrael-ellenes elfogultságot, amely uralkodóvá vált az Egyesült Nemzetek Szervezetében”.

A listát, több éves késéssel, szerdán hozta nyilvánosságra Genfben az ENSZ emberi jogi tanácsa(OHCHR), amelyet Michelle Bachelet chilei politikus vezet. A listán 94 izraeli székhelyű, és 18 külföldi vállalat szerepel, köztük bankok, építkezési vállalkozások, szupermarket-láncolatok, vagy olyan turisztikai cégek, mint az Airbnb, a Booking.com, az Expedia és a TripAdvisor.

A lista mindazonáltal csak az adatok felsorolása, és nem követel büntetést az említett cégek ellen. Elemzők szerint csupán a nemzetközi figyelmet szeretné ráirányítani e vállalatok ellentmondásosnak ítélt Izrael-politikájára.

Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet – amelyeket Izrael az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalt el – az ENSZ megszállt területeknek minősíti, és a nemzetközi jog szerint nem részei Izraelnek.

A Trump-kormányzat azonban Izrael „egységes és oszthatatlan” fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, és a Trump-béketerv várhatóan lehetővé teszi a megszállt területek egy részének izraeli bekebelezését.

Az amerikai sajtó részletesen beszámolt arról, hogy az izraeli külügyminiszter, Israel Katz bejelentette: a lista közzététele után a zsidó állam befagyasztja kapcsolatait Michelle Bachelet emberi jogi főbiztossal.