Várhelyi: Az EB figyelembe veszi a kisebbségek véleményét az ukrán oktatási reform értékelésében

 

Az Európai Bizottság figyelembe fogja venni a nemzeti kisebbségek véleményét is, amikor azt értékeli, hogy megfelelnek-e az európai értékeknek az ukrán jogszabályok, beleértve az oktatási reform keretében elfogadott törvényeket – mondta újságírói kérdésre válaszolva Várhelyi Olivér bővítési ügyekért és szomszédságpolitikáért felelős EU-biztos kedden Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyet Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnökkel megbeszélésüket követően közösen tartottak.

A kisebbségekhez tartozó emberek védelme európai érték. Ez olyan érték, amelyet cselekedeteinkben ösztönzünk, nemcsak az EU-n belül, de azon kívül is” – idézte az EU-biztost a Jevropejszka Pravda hírportál.

A hírportál beszámolója szerint Várhelyi kitérő választ adott arra a kérdésre, elegendő-e az Európai Bizottságnak az, hogy Ukrajna teljesítette az Európa Tanács Velencei Bizottságának a 2017-ben elfogadott oktatási törvény nyelvi cikkelyével kapcsolatban tett ajánlásait, mondván: Brüsszel tanulmányozza az (ukrán) parlamentben elfogadott törvényt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az EU a nemzeti kisebbségek képviselőinek véleményén alapuló álláspontot fog kialakítani.

Fontos olyan megoldás elérése, amely kielégíti a kisebbség képviselőinek elvárásait. Ha a kisebbségek elfogadhatónak tartják ezeket a normákat, akkor az jó nekünk” – hangsúlyozta. A Jevropejszka Pravda megjegyezte: Várhelyi kétnapos ukrajnai látogatásának programjában szerepel, hogy találkozik nemzetiségi kisebbségek képviselőivel Kijevben.

Olekszij Honcsaruk a sajtótájékoztatón közölte: Kijev reményei szerint Ukrajna és az Európai Unió még az év végéig közös légtérmegállapodást ír alá. Ugyancsak reményét fejezte ki, hogy még idén sikerül elkezdeni a tárgyalásokat, és az elkövetkező években aláírják a röviden ipari vízummentességnek nevezett, azaz ipari termékek megfelelőség-értékeléséről és elfogadásáról szóló ACAA-megállapodást.

Várhelyi Olivér a nap folyamán Dmitro Kuleba miniszterelnök-helyettessel megállapodást írt alá, amelynek értelmében az EU 25 millió eurót különít el Ukrajna számára az e-kormányzati projektek megvalósítására és a gazdasági szférában végrehajtandó digitális fejlesztésekre.

Az EU-biztos kedden megbeszélést folytatott Dmitro Razumkov házelnökkel. A találkozón – mint Várhelyi Twitter-bejegyzésében beszámolt – a megkezdett reformok folytatását hangsúlyozta a házelnöknek, különösen a jogállamiság erősítése és a korrupció elleni küzdelem terén. Szerdán várhatóan fogadja az EU-biztost Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.