Észak-Macedónia ratifikálta a NATO-csatlakozási egyezményt

 

Ratifikálta a NATO-csatlakozásról szóló egyezményt az észak-macedóniai parlament kedden, a protokoll azonban csak azt követően lép életbe, hogy a spanyol parlament is – várhatóan márciusban – megszavazza a becikkelyezést.

A Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint a 120 tagú parlament mind a 114 jelen lévő tagja igennel szavazott az egyezmény ratifikációjára. A voksolás után felvonták a NATO zászlaját a parlament épülete előtt.

A 29 NATO-tagország közül csak Spanyolország nem szavazta meg még meg Észak-Macedónia felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. Ha a madridi törvényhozás is támogatja Szkopje felvételét, akkor Észak-Macedónia lesz a NATO 30. tagállama.

Észak-Macedónia és a NATO egy évvel ezelőtt írta alá a csatlakozási jegyzőkönyvet, amely lehetővé teszi, hogy Észak-Macedónia a katonai szövetség 30. tagja legyen. Ennek előfeltétele a Görögországgal majdnem három évtizedig fennálló névvita rendezése volt, amelynek végére tavaly tett pontot a két ország. A megállapodás értelmében a korábban Macedóniának hívott országot már egy éve Észak-Macedóniának hívják.