A Brexit csapás az európai álomra?

 

Nagy-Britannia uniós kiválása csapást mért „az európai álomra” és az EU nemzetközi befolyási képességére, veszélyes precedenst teremtve ezzel – vélekedett Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke szombaton újságíróknak nyilatkozva.

„Ez kétségtelenül csapást jelent az európai álomra és az EU „puha erejére”, ugyanakkor világos, hogy az állandó támogatásokat kapó posztszocialista államok egyelőre nem is gondolnak arra, hogy kilépjenek a kényelmes unióból, ahol helyettük mindenről „az idősebb testvérek” döntenek Brüsszelben. Ennek ellenére a precedens megszületett, és éppen emiatt veszélyes” – mondta az orosz politikus annak kapcsán, hogy szombatra virradóra kilépett az Európai Unióból az Egyesült Királyság.

Koszacsov szerint a Brexit az Európai Unió és a függetlenség közötti választás volt. Mint fogalmazott, a britek számára a történtek fontos következménye, hogy nem állnak többé mások uralma alatt.

A brit EU-tagság az előzetesen kijelölt időpontban, brit idő szerint pénteken 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnt meg.
Az Európai Unió és elődszervezeteinek történetében a brit kilépésig nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot töltött el az Európai Közösségek, majd utódja, az Európai Unió tagországaként, ugyanis 1973. január 1-én lépett be a közösségbe Sir Edward Heath akkori konzervatív párti miniszterelnök vezetésével.

A kilépés pillanatában, szombaton nulla órától elkezdődött a várhatóan 11 hónapig, december 31-ig tartó átmeneti időszak, amelynek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól.