Nem dönthet a horvát-szlovén határvitában az Európai Bíróság

 

Az Európai Unió Bíróságának nincs hatásköre arra, hogy az uniós jog hatálya alá nem tartozó horvát-szlovén határvitában döntsön, azonban a két országnak törekednie kell a vita végleges jogi megoldásának megteremtésére a nemzetközi joggal összhangban – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága pénteken.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

Az ügy előzménye, hogy Horvátország 2013-as európai uniós csatlakozásának egyik előfeltétele volt, hogy rendezze a Szlovéniával fennálló területi vitáit. Egy választottbírósági döntés 2017-ben kijelölte a két ország közötti tengeri határt a vitatott hovatartozású Pirani-öbölben. Eldőlt továbbá, hogy Szlovéniát egy, a horvát vizeken áthaladó tengeri folyosón keresztül közvetlen hozzáférés illeti meg a nemzetközi vizekhez. Horvátország viszont nem fogadja el ezt a döntést, mivel álláspontja szerint Horvátország uniós csatlakozásának feltételeit sérti meg.

Az uniós bíróság döntésének indoklásában mindenek előtt azt közölte, hogy az uniós jog szempontjából az érintett két tagállam közötti határt nem határozták meg.

Szlovénia panaszával, az uniós jog Horvátország általi állítólagos megsértésével kapcsolatban azt írták, hogy egy esetleges kötelezettségszegés megállapítása iránti kereset célja az uniós jogot sértő valamely tagállam magatartásának megállapítása és megszüntetése. Ennek értelmében a nemzetközi megállapodáson alapuló választottbírósági ítélet végrehajtása nem tartozik az unió hatáskörébe.

A Horvátország által felhozott kifogásra hivatkozva a bíróság rámutatott, a nemzetközi megállapodások nem tekinthetők uniós jog alá tartozónak, az említett választottbírósági döntés tehát az uniós alapszerződéseinek hatályán kívül esik. A bíróságnak nem feladata, hogy megvizsgálja Horvátország és Szlovénia érintett területeinek terjedelmére és határaira vonatkozó kérdést, következésképpen a nemzeti terület körülhatárolása nem az unió, következésképpen nem az uniós bíróság határkörébe tartozik.

A két országnak mindazonáltal törekednie kell a vita végleges jogi megoldásának elérésére a nemzetközi joggal összhangban – tették hozzá.