Abbász: Ez összeesküvés

 

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint az amerikai elnök közel-keleti béketerve egy összeesküvés, amely nem fog sikerülni.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke beszédet mond a ciszjordániai Rámalláh kormányzati negyedében (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

Egy keddi televíziós nyilatkozatában Abbász azt is kijelentette Donald Trumpnak és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek címezve, hogy a népe jogai nem eladók.

Azt mondom Trumpnak és Netanjahunak, hogy Jeruzsálem nem eladó, jogaink nem eladók, nem alku tárgyai. És a megállapodásuk, az összeesküvés nem fog sikerülni. Nem hajlunk meg, nem adjuk be a derekunkat”.

Abbász a palesztin vezetőség Rámalláhban tartott rendkívüli ülése után szólalt meg. A tanácskozáson képviseltette magát a Hamász szélsőséges gázai szervezet is.

Véleményt nyilvánított a béketervről a terroristának minősített libanoni Hezbollah szervezet is, amely szerint Donald Trump elképzelése kísérlet a palesztin nép történelmi és törvényes jogainak a megsemmisítésére. „Ezt nem lehetett volna elkövetni néhány arab rendszer cinkossága és árulása nélkül” – írta a szervezet egy bejrúti közleményben.

A címlapfotó illusztráció.