A Kreml elküldte a meghívókat az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának csúcstalálkozójára

 

A Kreml elküldte az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának csúcstalálkozójára szóló meghívókat – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal hétfőn Moszkvában.

Az öt állandó BT-tag csúcstalálkozójára Vlagyimir Putyin orosz elnök Jeruzsálemben tett javaslatot, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából megtartott megemlékezésen. A felvetésre Párizs és Peking pozitívan reagált azóta, London a részletek tisztázását kérte, Washington pedig egyelőre nem válaszolt.

Peszkov azt mondta, hogy az orosz fél a hivatalos meghívókat még pénteken szétküldte az érintett országokban működő nagykövetségeire, amelyek hétfőn juttatják el őket fogadó országaik külügyminisztériumainak. Putyin a kezdeményezés előterjesztésekor nem nevezte meg a potenciális helyszínt és időpontot.

A Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban – a második világháború lezárásának 75. évfordulójára utalva – úgy vélekedett, hogy a tanácskozást májusra kitűzni a politikai naptár zsúfoltsága miatt túl korai lenne. Hangsúlyozta, hogy a csúcs kezdeményezését nem kell Moszkvába szóló meghívásként értelmezni. Emlékeztetett rá, hogy Putyin azt mondta: a csúcs bármikor és a világ bármely városában megtartható.

Putyin Jeruzsálemben a holokauszt áldozatairól szóló megemlékezésen arról beszélt, hogy a Hitler elleni koalíció egykori tagjainak a győzelem 75. évfordulóján össze kellene hívniuk egy konferenciát, amely felidézné a szövetségesség szellemét és a történelmi emlékezetet. Úgy vélekedett, hogy az ENSZ BT öt állandó tagjának meg kellene vitatniuk a világ aktuális problémáit, s hogy a vezetők nem veszíthetik szem elől a gyűlölet és az antiszemitizmus új megnyilvánulásait.

Az orosz elnök rámutatott, hogy az ENSZ BT állandó tagjait különleges felelősség terheli a civilizáció megőrzéséért, és magatartásuknak példaként kell szolgálnia a többi állam számára.