Trump: Adam Schiff még megfizeti az árát az eljárásnak

 

Adam Schiff még megfizeti az árát az eljárásnak – írta a Twitteren vasárnap Donald Trump amerikai elnök az ellene folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment) a vádakat a szenátusi tárgyaláson előterjesztő impeachment-menedzserek vezetőjéről.

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A mikroblogban az elnök úgy fogalmazott: „a sunyi Adam Schiff korrupt politikus, és valószínűleg nagyon beteg ember is. Még megfizeti az árát annak, amit tett”. Az NBC szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában megszólaltatták Adam Schiffet, aki arra a kérdésre, hogy vajon nem értékeli-e fenyegetésként az elnök bejegyzését, azt válaszolta: „szerintem az akar lenni”.

A demokrata párti politikus azt mondta: erkölcsi bátorság kell az elnök elleni fellépéshez. Úgy vélekedett, hogy Trump haraggal teli és gyűlölködő elnök. Hozzáfűzte még, hogy Trumpnak elnökhöz méltóbb magatartást kell tanúsítania.

Zoe Lofgren, az impeachment-menedzserek csoportjának egyik tagja egyébként a CNN hírtelevízióban szintén arról beszélt, hogy Trumpnak uralkodnia kell magán és elnökhöz méltóan kell viselkednie.

Schiffet, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Trump egy ideje rendszeresen „Sunyi Schiffként” emlegeti, és republikánus politikusok folyamatosan bírálják, mert a kaliforniai törvényhozó központi szerepet játszik az impeachment-eljárásban.

A Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham a Fox televíziónak azt nyilatkozta: szerinte az elnök komolyan gondolta, hogy Schiff „a szavazók szemében még nem fizette meg az árát a cselekedeteinek”.

James Lankford oklahomai republikánus szenátor a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva Trump megjegyzését azon demokrata politikusokéihoz hasonlította, akik azt mondják, a republikánusok megfizetik majd Trump támogatásának árát az urnáknál, vagy később, amikor felelősségre fogják vonni őket. Mindazonáltal leszögezte: az elnök egyáltalán nem akart megfélemlíteni senkit.

Trump a vitatott bejegyzést követően egy másik Twitter-bejegyzésében a The Wall Street Journal című lap vasárnapi vezércikkére hívta fel a figyelmet. A lap bírálta az impeachment-eljárást, és álláspontja szerint az elnök a „királyként viselkedő” kongresszus alattvalójává válik.

Bírálta az impeachment-menedzsereket és a szenátusi tárgyaláson kifejtett érveiket Alan Dershowitz sztárügyvéd, az elnök védelmét ellátó jogászcsapat tagja. Dershowitz a Fox televízióban vasárnap arról beszélt: a demokraták „teljes mértékben kudarcot vallottak”.

Mint kifejtette: mindaz, amit megfogalmaztak, „nem felelt meg az alkotmányos elvárásoknak, következésképpen alkotmányellenes lenne az elnök elmozdítása az impeachment vádpontjaiban megfogalmazott feltételezések alapján”.

Az ügyvéd úgy vélte, hogy az egész eljárás inkább kampányfogás a demokraták részéről, akik szerinte „szeretnék megmutatni, hogy egy másik jelöltre”, vagyis nem Trumpra kell majd voksolni a novemberi elnökválasztáson.

Dershowitz kérdésre válaszolva kitért Lev Parnas – Rudy Giuliani, az elnök személyes ügyvédje és tanácsadója egyik volt üzlettársa – által nyilvánosságra hozott hangfelvételre is.

Ezen a még pénteken nyilvánosságra került felvételen az hallható, hogy Trump arról beszél, szeretné, ha elmozdítanák Marie Yovanovitch kijevi amerikai nagykövetet a posztjáról. „Az elnöknek teljes mértékben jogában áll felmenteni tisztségéből egy nagykövetet" – fogalmazott erre Dershowitz, szinte szóról szóra megismételve Trump egyik korábbi Twitter-bejegyzését.