Estig kétszer annyian szavaztak Emilia Romagnában, mint öt éve

 

A szavazásra jogosultak mintegy 60 százaléka adta le voksát vasárnap 19 óráig az észak-olaszországi Emilia Romagna tartományban, ami mintegy kétszerese az öt évvel ezelőtti tartományi választásokon ugyanekkor mért részeredménynek – közölte a római belügyminisztérium.

Az olaszok az Emilia Romagna és Calabria regionális választásokon szavaznak (Fotó: EPA/Luigi Salsini)

Emilia Romagnában 2014-ben a választók közel 30 százaléka járult az urnákhoz este hét óráig. A mostani részeredmény meghaladja az öt évvel ezelőtti helyhatósági választáson mért teljes részvételt, amikor Emilia Romagnában a szavazásra jogosultak 37,7 százaléka adta le voksát.

Az északolasz tartományban több mint 3,5 millió a szavazásra jogosultak száma. A következő, már végleges részvételi adatot a 23 órás urnazárás után közlik, az exit poll-eredményekkel egy időben.

A déli Calabriában, ahol 1,8 millióan szavazhatnak: este hétig a jogosultak több mint 35 százaléka voksolt, a 2014-ben ugyanekkor mért valamivel több mint 34 százalékhoz képest. A teljes részvétel öt évvel ezelőtt valamivel több mint 44 százalék volt.

Az Emilia Romagnában megugrott részvételi arány elemzők szerint azt bizonyítja, hogy a tartományban élők érzik, hogy döntésük súlyát, vagyis hogy a régiós választás országos belpolitikai tesztnek számít.

„Az elsők között mentem el szavazni a reggeli urnanyitáskor, mert politikai váltást akarok” – nyilatkozta az MTI-nek egy bolognai szavazó, aki azt is elárulta, hogy a Liga jelöltjét választotta.

Egy magát baloldalinak valló szavazó hangsúlyozta, hogy korábban nem élt szavazati jogával, de most ismét kiváltotta a választáshoz kötelező szavazói-igazolványt, mert „mindannyiunkra szükség van a jobboldal megállítására” – mondta. Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép pártkoalíció vezetője közösségi oldalain – a választási csendet is megszegve – folyamatos részvételre buzdított.

„Itt az alkalom! A vonatot nem szabad elszalasztani! Menjetek szavazni, és válasszátok a Ligát!” – mondta egyik videóüzenetében. Hozzátette, a jobboldal először Emilia Romagnát és Calabriát “szabadítja meg” a baloldaltól, utána pedig az egész országot.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni azt üzente a választóknak, voksukkal küldjenek üzenetet a Conte-kormánynak, amely az olasz nép „ellensége”.

A bolognai illetőségű Romano Prodi volt balközép kormányfő a városban szavazott. Újságírók kérdésére hangoztatta, hogy az eddigi magas részvételi arány „a demokrácia jele”. A délelőtt folyamán már a jobboldal jelöltje, Lucia Borgonzoni és a baloldal színeiben újrainduló volt tartományi elnök, Stefano Bonaccini is leadta szavazatát.

Az utoljára január 10-én közölt felmérések Calabriában a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelöltje, Jole Santelli biztos előnyét mutatták a baloldali Pippo Callipóval szemben.

Emilia Romagnában fej-fej melletti versenyt jósoltak Stefano Bonaccini és Lucia Borgonzoni között. A tartományi választások mostani fordulója jelentős belpolitikai fordulatot idézhet elő, a Salvini vezette jobboldal és a kormánypárt Demokrata Párt (PD) irányította baloldal szoros versenyének eredményétől függően.

Az Il Messaggero napilap úgy vélte, a tartományi választások eredményének kihirdetése után „semmi sem lesz olyan mint régen”. Ha a Matteo Salvini vezette jobboldal győz előrehozott választásokat fog szorgalmazni. Vereség esetén a PD sem engedheti meg magának a kormányzás folytatását, hiszen ezzel a folyamatos felmorzsolódást kockáztatja.

Baloldali győzelem esetén is fordulat várható, mivel a PD kormányátalakítást fog követelni saját pozícióinak növelésére. Sok függ a PD és a Liga közötti különbség mértékétől is, valamint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szereplésétől, melyet 10 százalék alatt mértek.

A figyelem Emilia Romagnára irányul, hiszen a tartomány 1970 óta a baloldal irányította: a jobboldal győzelme megerősítené az Umbriában október végén bekövetkezett politikai fordulatot, vagyis hogy az eddig „vörös” régiók átállnak jobboldalra. Emilia Romagnában a tavalyi EP-választásokat már a Liga vezette jobboldal nyerte 44,3 százalékkal.

Az urnák lezárása után közlik az első exit poll-eredményeket, az olasz politikusok első nyilatkozatai éjszaka, a végleges eredmények pedig hétfőn várhatók.