Conte: A tartományi választások eredménye nem befolyásolja a kormány sorsát

 

A római kormány folytatja munkáját akkor is, ha a kormánypártok elveszítik a vasárnapi tartományi választásokat Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, aki a kampánycsend előtti utolsó órákban nyilatkozott a Matteo Salvini vezette jobbközép esetleges győzelméről.

Giuseppe Conte elutasította a pesszimista előrejelzéseket, miszerint a Matteo Salvini vezette Liga és a jobboldali pártkoalíció nyerheti az Emilia Romagna és Calabria tartományban esedékes választásokat.

Úgy vélte, tévedés lenne, ha a kormány feladná csak azért, mivel a tartományi eredmények nem bizonyulnak kielégítőnek a kormánypártok számára. „A voksolás eredménye nem nehezedik súlyként a kormányra” – hangoztatta.

Újságírói kérdésre reagálva kijelentette, nem tartja problémának, ha a kormánypárti parlamenti többség nem tükrözi az olasz választók akaratát, akik sorozatban a Ligára és a jobboldalra szavaznak a helyhatósági választásokon.

Ezt nevezik parlamenti demokráciának (..) nem lehet félévente parlamenti választásokat tartani csak azért, hogy a mindenkori kormány megfeleljen a választók hangulatának” – jelentette ki Giuseppe Conte.

Matteo Salvinire utalva a kormányfő agresszív kampányról beszélt, amely Giuseppe Conte szerint nem Olaszország javát célozza.

Elemzők is úgy látják, a tartományi választások újabb fordulója nem vezet automatikusan kormányválsághoz, ha Calabriában és az eddig baloldali fellegvárnak számító Emilia Romagnában is a Salvini vezette jobboldal győz.

Matteo Renzi volt kormányfő, a jelenlegi kormánypárt Élő Olaszország  vezetője szerint igazi fordulatot az hozhat, ha a Salvini vezette pártkoalíció május és június között további tartományokat hódít meg. A jobbközép jelenleg 12, a baloldal 7 tartományt irányít.

A január 10-én közölt utolsó felmérések szerint Calabriában jobboldali győzelem várható. Emilia Romagnában a két héttel ezelőtti adatokban a PD és a Liga fej-fej mellett állt. A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát 10 százalék alattira mérték, ami a párt történelmi minimumát jelentené.