Megkezdődött a demokraták érveinek előterjesztése a Trump elleni vádakkal kapcsolatban

 

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottsága elnöke és a házelnök által kinevezett impeachment-menedzserek csoportjának vezetője beszédével szerdán a kora délutáni órákban megkezdődött a szenátusi tárgyalás érdemi része. A demokraták három napon keresztül érvelhetnek a Donald Trump elnök elleni vádjaik mellett.

Adam Schiff az amerikai történelem felidézésével kezdte beszédét. Idézte az egyik alapító atyát, Alexander Hamiltont, aki fontosnak tartotta az impeachment-eljárást, mint a despoták hatalomból történő elmozdításának eszközét.

Schiff azt hangoztatta: megvolt az oka annak, hogy az Egyesült Államok alapító atyái az alkotmányban rögzítették az eljárást. Az amerikai alkotmány az impeachment rögzítésével olyan erős jogorvoslatot dolgozott ki, amilyen erőteljes a legyőzendő gonoszság – szögezte le.

A politikus ezt követően részletezni kezdte Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vitatott telefonbeszélgetését, és az amerikai elnök Ukrajnával kapcsolatos lépéseit. Donald Trump azonnal reagált. „Minél tovább hallgatjuk Adam Schiffet, a Republikánus Párt annál egységesebbé válik e pártos színjátéktól” – írta az elnök a Twitteren.