Szétesett a kormánykoalíció Norvégiában

 

Szétesett a kormánykoalíció Norvégiában, miután a kabinet engedélyezte egy norvég állampolgárságú nőnek, aki korábban csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, hogy két gyermekével együtt hazatérjen Szíriából. A bevándorlásellenes Haladó Párt nem ért egyet az asszony hazaengedésével, ezért inkább kilépett a kormányból – derült ki az M1 Híradójából.

A norvég külügyminiszter, Ine Marie Eriksen Söreide még múlt szerdán jelentette be, hogy kormánya hazahoz egy huszonkilenc éves norvég állampolgárt és két gyermekét egy észak-szíriai táborból. Hozzátette, ez egyik gyermek betegsége miatt hozták meg ezt a döntést.

A nő 2013-ban önként csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, állítása szerint a férjét követte. A dzsihadistákat legyőző szíriai kurdok fogták el, akik azóta a szíriai al-Hol táborban tartják.

A nőt miután megérkezett Norvégiába, a hatóságok letartóztatták, és egy oslói kórházba vitték a gyerekeivel.

A döntés szétrobbantotta a norvég Konzervatív Párt és a bevándorlásellenes Haladó Párt, valamint további két párt alkotta kormánykoalíciót. A Haladó Párt elnöke, Jensen Siv, aki a kormányban a pénzügyminiszteri posztot töltötte be, bejelentette: nem akarnak tovább a koalícióban maradni. „Mindent figyelembe véve nincs meg a közös alap ahhoz, hogy továbbra is részt vegyünk a kormány munkájában” – mondta a pártelnök, aki szerint a nő ürügyként használta a gyermekét arra, hogy visszatérhessen az országba.

A pártjának nincs kifogása ártatlan gyerekek visszafogadása ellen – hangsúlyozta Jensen Siv, de mint mondta, nem kötnek alkut azokkal, akik terrorszervezetekhez csatlakoztak, és a norvég társadalom alapjait akarják lerombolni.

2015 óta több mint százan csatlakoztak a szélsőségesekhez Norvégiából. A norvég szabályozás – például a svéddel ellentétben – eddig szigorú volt. Aki hazatért, de kiderült róla, hogy köze volt a terroristákhoz, azt a svédek megpróbálják visszaintegrálni, a norvégok viszont azonnal kiutasítják. A most hazahozott huszonkilenc éves nő volt az első, akivel kivételt tettek.