Nemcsak Salvinit kellene felelősségre vonni, hanem a kormányfőt is

 

Az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága hétfői ülésésén megszavazta Matteo Salvini volt belügyminiszter mentelmi jogának megvonását. Salvini pártjának, a Ligának szenátorai is igent mondtak a felfüggesztésre, miután Salvini bejelentette, bíróság elé akar állni.

Matteo Salvini (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri)

Tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte Salvini egy civil hajó kikötését százharmincegy migránssal a fedélzetén Olaszország partjainál addig, amíg más uniós tagállamok nem vállalták átvételüket. Az ügyészség az ügyben Salvinivel szemben eljárást indított.

Mivel elképzelhetetlen, hogy egy miniszter autonóm módon hozzon döntést, nem tárgyalva a kormányfővel, Giuseppe Contéval és a koalíciós párttal, az Öt Csillag Mozgalommal és annak vezetőjével, Luigi Di Maióval, utóbbiakat is felelősségre kellene vonni az ügyben.

A Liga szenátorai a felsőház mentelmi bizottságának hétfői ülésén igent mondtak vezetőjük, Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására. A volt olasz belügyminiszter ezt azért kérte párttársaitól, mert egyszer és mindenkorra le akarja zárni az ügyészség által kezdeményezett eljárást, amit azért indítottak ellene, mert tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte százharmincegy migráns olasz földre lépését addig, amíg más uniós tagállamok nem vállalták átvételüket.

Salvini hangsúlyozta,

a baloldal nyitott kikötőket akar, mivel a migrációból akar gazdagodni.

Én viszont a börtönt kockáztatom, mert néhány napig nem engedtem partra szállni a migránsokat”.

A Liga elnökét tehát bíróság elé állítják, miközben a Sea Watch 3 kapitányával szemben megszüntették a korábban indított eljárást. A látszólag jogi ügyeknek komoly politikai vetületei is vannak Olaszországban, mert vasárnap két tartományban is választást tartanak, és az erőviszonyok szempontjából nem mindegy, hogy melyik párt hogyan szerepel.

Az ügyészség Salvini ellen hajón lévő személyek személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés és a nemzetközi konvenciók megsértése miatt emelet vádat.

Nem csak Salvinit kellene felelősségre vonni

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, véleménye szerint jogilag nehéz véleményt formálni az ügyben, mivel a képviselői és a politikai immunitás alapelve értelmében politikai kérdések miatt sem miniszter, sem képviselő nem vonható felelősségre. Hozzátette, ha Salvinit elítélik, akkor a

celláján meg kell osztozzon Giuseppe Contéval és Luigi Di Maióval,

ugyanis az lehetetlen, hogy egy kormánytag autonóm módon hozzon döntéseket nem tárgyalva a miniszterelnökkel és a koalíciós partnerrel.

Szomráky Béla Olaszország-szakértő közölte, Conte és Di Maio azt állítja, hogy Salvini belügyminiszterként az általa kitalált törvényeket alkalmazta, amikor megtiltotta az illegális bevándorlók partra szállását, és egyáltalán nem értesítette őket döntéséről.

Lehet, hogy Salvini nevéhez fűződik a migrációs és biztonságpolitikai törvényrendelet – tette hozzá az Olaszország-szakértő – , de azt

a parlament mindkét ága megszavazta,

mi több, Sergio Matterrella, Olaszország volt köztársasági elnöke, akit nem lehet jobboldalisággal vádolni, aláírta és kihirdette a törvényrendeletet.

A baloldal hibát követett el

Szomráky Béla szerint az, hogy Salvini szorgalmazta, hogy bíróság elé állhasson, csak teszt volt, hogy felmérje a szenátus mentelmi bizottságának álláspontját.

A baloldal óriási hibát követett el – hívta fel a figyelmet Szomráky –, amikor elindította az eljárást Salvinivel szemben, mert ezzel még jobban megnövelte annak az esélyét, hogy

a jobboldali pártok szerezzenek szavazati többséget

a tartományi választásokon. Erre már a baloldal is rájött, és a napokban az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt képviselői úgy nyilatkoztak, nem szeretnék, hogy Salvini eljátssza az áldozati bárány szerepét.

Kesztyűs kézzel bánnak a kapitánnyal

Időközben az olasz semmítőszék megerősítette a hatósági tilalom ellenére az olasz partokon kikötött Sea-Watch 3 civil hajó kapitányával, Carola Racketével szembeni eljárás megszüntetését. A kapitányt illegális bevándorlás pártolásával, a hatósági tilalom megszegésével, valamint katonai hajóval szembeni ellenállással is vádolták.

Lomnici Zoltán elmondta, amióta Carola Rackete felállt kapitányi székéből, azóta jogvédő tevékenységet folytat,

civilként folytatja a harcot a nyílt társadalom eszmeiségéért,

nemcsak Olaszországban, hanem Németországban is. Hozzátette már a bírósági eljárás elején látható volt, hogy kesztyűs kézzel fog bánni a kapitánnyal az igazságszolgáltatás, hiszen már arról is hamar döntött, hogy szabadlábon védekezhet a tárgyalások alatt.

Az alkotmányjogász elmondta, véleménye szerint érdekes lesz követni az eseményeket, és figyelemmel kísérni, az olasz állampolgárok mikor fogják megmegelégelni, hogy az igazságszolgáltatás a baloldal szolgálóleánya lett.


A teljes beszélgetés itt hallgató vissza.