Megkezdődött a Donald Trump elleni eljárás szenátusi tárgyalása

 

John Roberts főbíró megnyitotta kedden a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalását.

A felsőház a Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője tárgyalásra vonatkozó eljárási szabályzata javaslatának felolvasásával kezdődött.

A javaslat – amelyről még kedden szavaznak a törvényhozók – szerint a szenátus napi maximum 12 órán keresztül tanácskozna, a házelnök által kijelölt demokrata párti impeachment-menedzserek szerdán terjesztenék elő részletesen az amerikai elnök ellen megfogalmazott vádpontokat, és ezt követnék a védelem érvelései. McConnell elhalasztotta a döntését arról, hogy meghívjanak-e tanúkat a tárgyalásra, kiváltva ezzel a demokrata szenátorok nyilatkozatokban megnyilvánult haragját.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője egyenesen azzal vádolta meg republikánus szenátortársait, hogy tisztességtelen eljárást akarnak a szenátusban.

Adam Schiff tanúk beidézése mellett érvelt és tisztességes tárgyalást sürgetett

Újabb tanúk beidézése mellett érvelt és tisztességes tárgyalást sürgetett a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) kedden kezdődött szenátusi tárgyalásán Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, a demokraták impeachment-menedzserei csoportjának vezetője.

Miután a szenátusban felolvasták a Mitch McConnell, republikánus frakcióvezető által javasolt eljárási szabályzatot, és Pat Cipollone, a Donald Trump republikánus elnök védelmét ellátó jogászcsoport vezetője bejelentette, hogy a maguk részéről elfogadják a javaslatokat, Adam Schiff közölte: a demokrata párti impeachment-menedzserek elutasítják a McConnell által megfogalmazott szabályokat.

A kaliforniai demokrata párti politikus kiállt pártja korábbi álláspontja mellett, miszerint a demokraták számára lehetővé kell tenni új tanúk beidézését. Hozzáfűzte: ezt Trump védői számára is lehetővé kell tenni, rögzítve a döntést a tárgyalás szabályzatában.

Schiff hangsúlyozta: az amerikai nép korrekt tárgyalást vár el a szenátustól, ellenkező esetben az a benyomás alakulhat ki, hogy az Egyesült Államok elnöke senkinek sem tartozik elszámolással.