Többtucatnyian megsérültek az újabb tüntetéseken Libanonban

 

Legalább 70 ember megsérült vasárnap a libanoni biztonsági erők és a tüntetők közötti újabb összecsapásokban a parlament közelében a fővárosban, Bejrútban.

Az összetűzések a szombatihoz hasonlóan az után alakultak ki, hogy a biztonsági erők megakadályozták a tiltakozókat abban, hogy behatoljanak a parlament épületébe. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták a tömeget.

Nincs több békés tiltakozás, mivel politikusaink továbbra is figyelmen kívül hagyják követeléseinket” – mondta az egyik tiltakozó egy helyi televíziós csatornának.

A Libanoni Vörös Félhold közlése szerint harminc embert kórházba szállítottak, negyvenet a helyszínen láttak el. Bejrútban a szombat esti összecsapásokban több százan sérültek meg.

A polgárháború (1975-1990) vége óta legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban október 17. óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. A tiltakozások néhány hetes szünet után új erőre kaptak amiatt, hogy a libanoni vezetők vonakodnak új kormányt alakítani, és rendbe hozni az ország gazdaságát. Michel Aun libanoni elnök decemberben a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikust, korábbi oktatásügyi minisztert bízta meg kormányalakítással, de Diábnak eddig nem sikerült kormányt alakítania.

Libanonra a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomást gyakorol, hogy vezessen be megszorító intézkedéseket a pénzügyi támogatás ellenében. A közel-keleti ország államadósságának aránya az egyik legnagyobb a világon, a GDP (bruttó hazai termék) körülbelül 150 százalékának felel meg.