Maduro kész tárgyalni Trumppal

 

Nicolás Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy kész közvetlen tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal.

Maduro a The Washinton Post című amerikai lapban vasárnap megjelent exkluzív interjújában mondta ezt. Az újság felhívja a figyelmet arra, hogy a venezuelai elnök nem nyilatkozott amerikai sajtóorgánumoknak tavaly február óta, amikor is kiutasította az országból az Univision spanyol nyelvű amerikai tévétársaság újságíróit.

Maduro azt mondja az interjúban, hogy túljárt a caracasi és washingtoni ellenlábasai eszén, ő irányítja az országot, és kész tárgyalni. Gyümölcsöző üzletek várnának szerinte amerikai olajvállalatokra az OPEC-tag Venezuelában, ha Donald Trump amerikai elnök feloldaná a Caracas elleni szankciókat, és „megnyomná az amerikai-venezuelai kapcsolatokat újraindító gombot”.

A venezuelai elnök azt mondja, hogy jelentős változást hozhat a két ország viszonyában, ha Washington közvetlen kapcsolatot létesít vele.

„Ha van tisztelet a kormányok között, bármennyire is hatalmas az Egyesült Államok, ha van párbeszéd és hitelt érdemlő információk cseréje, akkor biztosak lehetnek abban, hogy újfajta kapcsolatokat létesíthetünk” – fogalmazott Maduro. Hozzátette, hogy a kölcsönös tisztelettel és párbeszéddel mindenki nyerhet, a szembenállásra alapuló viszonynak pedig csak vesztesei lehetnek mindkét oldalon.

Venezuela évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező ország gazdasága gyakorlatilag összeomlott. Tavalyelőtt súlyos, több száz emberéletet követelő tömegtüntetések kezdődtek az országban, és Maduro gyakorlatilag megfosztotta jogköreitől az ellenzéki többségű parlamentet.

Az önmagát egy éve Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezetőt mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének, köztük az elsők között az Egyesült Államok és Brazília. Más országok viszont - például Oroszország, Kína, Törökország és Irán - továbbra is Nicolás Madurót tartják a latin-amerikai állam törvényes vezetőjének, és a venezuelai hadsereg is mellette áll.