Kisebb csoportokban újra érkeznek Mexikóba migránsok

 

Kisebb csoportokban lépték át szombaton a mexikói határt a Guatemalából és más közép-amerikai országokból az Egyesült Államokba tartó migránsok.

Szemtanúk helyszíni beszámolói szerint helyi idő szerint szombat reggel kisebb összetűzések voltak néhány tucat migráns és az őket megfékezni próbáló mexikói biztonsági erők között a guatemalai Tecun Umant és a mexikói Ciudad Hidalgót összekötő, határon átívelő hídon, és emiatt a mexikói hatóságok néhány órára lezárták a határátkelőt. Miután helyreállt a rend, körülbelül húszasával kezdték átengedni az embereket a határon.

A guatemalai hatóságok összesítése szerint szerda óta mintegy négyezer, az Egyesült Államokba tartó migráns érkezett Hondurasból az országba. Néhány százan közülük szombaton már megérkeztek a mexikói határhoz, nagy részük azonban egy népesebb karavánban halad még a mexikói határ felé.

Az Egyesült Államok azt követeli Mexikótól, hogy tartóztassa fel az emberáradatot. Donald Trump amerikai elnök gazdasági szankciókkal fenyegette meg Mexikót és más közép-amerikai országokat arra az esetre, ha lehetővé teszik nagyobb migránscsoportoknak, hogy elérjék az amerikai határt.

Az újabb migránskaravánt élénk figyelemmel követi az amerikai kormány, amely elsődleges feladatának tartja az illegális bevándorlás megfékezését. Az amerikai határőrök a guatemalai rendőrséggel karöltve visszafordítottak egy háromszáz fős karavánt csütörtökön, és buszokkal a hondurasi határra szállították a migránsok nagy részét.

A mexikói belügyminisztérium tájékoztatása szerint a hatóságok felajánlották a migránsoknak, hogy munkát vállalhatnak az ország déli, szegényebb részén. Azok, akik nem élnek a lehetőséggel vagy menedékjogért folyamodnak, nem kapnak az Egyesült Államokba való beutazáshoz szükséges okmányokat.

A hondurasi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Mexikóban körülbelül 30 ezer hondurasi állampolgár várja amerikai menedékkérelmének elbírálását.

Az első – több mint kétezer fős – migránskaraván 2018 októberében indult útnak Hondurasból az Egyesült Államok felé. Ezt további három követte az elkövetkező hónapokban.

Honduras Guatemalával és Salvadorral együtt Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények és lehetőségek reményében.