Timmermans: Az EB százmilliárd eurót biztosít a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz

 

Az Európai Bizottság százmilliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára – közölte Frans Timmermans EU-biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora Strasbourgban kedden.

Cikkünk frissült.

Timmermans az Európai Parlament plenáris ülésén, az Európai Bizottság által decemberben bemutatott európai zöld megállapodás finanszírozási lehetőségeiről folytatott vitában hangsúlyozta, hogy a dokumentumban rögzített céloknak köszönhetően az Európai Unió 2050-re klímasemleges gazdasági térség lesz.

A zöld beruházási terv lehetővé teszi az átállást a tiszta energiaforrásokra

A megvalósításhoz szükséges európai zöld beruházási terv lehetővé teszi az átállást a tiszta energiaforrásokra. Az átállást segítő, úgynevezett méltányos átállási alap szolidaritásra épít a nehezebben teljesítő országokkal – hangsúlyozta.

Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság különleges kölcsönöket biztosít az Európai Beruházási Bank segítségével a helyi hatóságoknak és önkormányzatoknak a szigetelési munkálatok elvégzéséhez, valamint ahhoz, hogy modernizálni tudják a szénfűtéstől függő háztartások fűtési rendszereit.

A levegő szennyezettségének csökkenése által kevesebb lesz a légúti megbetegedések miatt bekövetkező megbetegedések és halálesetek száma – tette hozzá Timmermans.

Valdis Dombrovskis, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős uniós biztos beszédében arról tájékoztatott, hogy az uniós bizottság által elkülöníteni tervezett 100 milliárd eurós finanszírozás további beruházásokat ösztönöz majd, elérve akár a 280 milliárd eurót a klíma- és környezetbarát célok megvalósítására.

Az uniós bizottság megteremti annak a feltételeit is, hogy a hatóságok és a magáncégek fenntartható, klímabarát módon tudjanak beruházni. Ezzel összefüggésben meghatározza azokat a zöld gazdasági tevékenységeket, amelyek klímasemlegesnek minősülnek. Ezáltal megteremti azokat az általános uniós előírásokat, amelyeket az állami és magánszektorban egyaránt alkalmazni lehet.

Az átállás jelentős gazdasági és társadalmi változással fog járni

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az átállás jelentős gazdasági és társadalmi változással fog járni, amelynek magas költsége és beruházásigénye lesz. „Támogatni kell az alacsonyabb jövedelmű tagállamokat, különösen a legkevésbé fejlett régiókat és azon ágazatokat, ahol az átalakulás munkahelyek megszűnéséhez vezet majd” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy a méltányos átállási alap létrehozásához nem szabad az olyan hagyományos uniós politikák támogatásából elvenni, mint például a kohéziós alap vagy a közös agrárpolitika. Az unió többéves költségvetési keretén felüli pénzügyi forrásból, friss pénzből kell ezt kialakítani – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatások hatályát nem lehet csak azon tagállamokra korlátozni, ahol a szén kivezetése nagy problémát jelent.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a méltányos átállás elérje a legszegényebb és legkirekesztettebb európai régiókat is.

Véleménye szerint megfelelő irányításra van szükség, ugyanis nem tehető meg, hogy egy kis kör kapja meg az európai támogatásokat. A méltányos átmenet alapját ezért átlátható módon kell kezelni, a szolidaritásnak és a transzparenciának kéz a kézben kell járnia – mondta a képviselő.

Az EP-képviselők szerdán szavaznak az európai zöld megállapodásról kialakított parlamenti álláspontról.

Az Európai Bizottság az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási tervvel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy a terv mozgósítani fogja az uniós forrásokat, és olyan keretrendszert alakít ki, amely elősegíti és ösztönzi a klímasemleges, zöld és versenyképes gazdaságra való átálláshoz szükséges köz- és magánberuházások létrejöttét.

Mint közölték, a méltányos átállást támogató alap 7,5 milliárd euró összegű új uniós támogatásban részesül. Az alapból való részesedésük kihasználása érdekében a tagállamoknak célzott méltányos területi átállási tervek révén meg kell határozniuk a támogatható területeket.

Az alap elsősorban a régióknak nyújt támogatást. Segíteni fogja a munkavállalókat a jövő munkaerőpiacához szükséges készségek és kompetenciák fejlesztésében, valamint segíti a kis- és középvállalkozásokat, az induló vállalkozásokat és az inkubátorházakat abban, hogy új gazdasági lehetőségeket teremtsenek ezekben a régiókban. Az alap a tiszta energiára való átállást segítő beruházásokat is támogat majd, például az energiahatékonysággal összefüggésben.

A méltányos átállási mechanizmus technikai segítséget is kínál a tagállamoknak és a befektetőknek, és gondoskodik az érintett közösségek, a helyi hatóságok, szociális partnerek és civil szervezetek bevonásáról is – tették hozzá.