Elfoglalták európai parlamenti széküket a katalán szeparatista vezetők

 

Elfoglalta európai parlamenti székét és hivatalosan is megkezdte mandátumát Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának egészségügyi tanácsosa, Toni Comín hétfőn az EP Strasbourgban tartott plenáris ülésen.

Ez történelmi nap számunkra. Azért vagyunk itt, hogy emlékeztessük az embereket, a katalán válság nem belpolitikai, hanem európai ügy” – mondta támogatói körében Puigdemont újságíróknak.

Carles Puigdemont és Antoní Comin (Fotó: MTI/AP)

A katalán vezető hozzátette: Spanyolország uniós tagállam, de nem tartja tiszteletben az európai jogállamiságot.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a plenáris ülést megnyitó beszédében kijelentette, hogy Puigdemont és Comín immáron teljes jogú tagja az európai parlamentnek, továbbá hivatalosan is bejelentette a jelenleg Madridban börtönbüntetését töltő Oriol Junqueras volt katalán alelnök mandátumának megszűnését és képviselői székének megüresedését.

Puigdemont ezzel kapcsolatban kijelentette: ha az EU valóban a szabadságot és a jogot képviselné, Oriol Junqueras ma itt ülhetne velünk, mert joga van erre.

Sassoli a múlt hét végén hozott hivatalos döntést Junqueras képviselői mandátumának megszűnéséről, miután a spanyol legfelsőbb bíróság egy nappal korábban úgy határozott, nem ismeri el a katalán vezető EP-képviselőségével járó mentelmi jogot, nem helyezi őt szabadlábra.

A legfelső bíróság indoklása szerint a politikus bebörtönzését elrendelő ítélet a mentelmi jog visszavonásával jár attól függetlenül, hogy decemberben az Európai Bíróság ezzel ellentétesen döntött.

Az Európai Bíróság decemberben kimondta, hogy a tavaly májusban EP-képviselőnek választott Junqueras mentelmi joga érvényben volt, amikor októberben szabadságvesztésre ítélte őt a spanyol legfelsőbb bíróság. Két politikustársának, Carles Puigdemontnak és Toni Comínnak is mentelmi jogot ítéltek meg, így a Belgiumban tartózkodó politikusok kiadatásával kapcsolatos bírósági eljárást felfüggesztették.