Szarrádzs: A tűzszünet csak Haftar tábornok visszavonulásával lehetséges

 

Elismeréssel szólt a líbiai rendezést célzó orosz–török erőfeszítésekről Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott líbiai egységkormány miniszterelnöke a Giuseppe Conte olasz kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton Rómában.

Kifejtette, hogy kormánya tűzszünet bevezetésén dolgozik, és támogatja a január 19-én Berlinben a líbiai rendezésről tervezett nemzetközi konferenciát, amely hozzájárulhat a politikai megoldáshoz.

Mindennek azonban az a feltétele, hogy a szemben álló fél visszavonuljon, amire jelenleg nem tűnik hajlandónak” – utalt Fájez esz-Szarrádzs a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) csapataira. Azt hangoztatta, hogy támadás esetén a tripoli székhelyű kormánynak joga van védekezni.

Fájez Esz-Szarrádzs úgy vélte, Haftar részvétele az utóbbi időszakban a Palermóban, Párizsban és Abu-Dzabiban is rendezett líbiai konferenciákon csak arra kellett a tábornoknak, hogy időt nyerjen. „Haftar valójában meg akarta akadályozni a békefolyamatot. Vele ellentétben mi megoldásra törekszünk” – jelentette ki Szarrádzs.

A líbiai kormányfőt a római kormánypalotában Giuseppe Conte fogadta. A találkozó három órán át tartott, pontosan olyan hosszú volt, mint csütörtökön Conte és Halífa Haftar megbeszélése. Fájez esz-Szarrádzsot is eredetileg ugyanakkor várták az olasz fővárosba, de a líbiai miniszterelnök csütörtökön lemondta római útját, mivel sajtóhírek szerint Fájez esz-Szarrádzs negatívan értékelte, hogy Conte akkor Haftart elsőként fogadta.

Az olasz kormányfő a mostani sajtótájékoztatón elmondta, hogy Róma a békés líbiai rendezést tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak. Giuseppe Conte bejelentette, hogy hétfőn Törökországban, kedden Egyiptomban egyeztet a líbiai rendezésről.

Az olasz kormány arra törekszik, hogy visszaszerezze kiváltságos közvetítő szerepét Líbiában az egyre erősebb orosz-török tengellyel szemben. Róma nem akar teljesen kiszorulni a líbiai gazdasági színtérről sem, amelyhez nagyon szoros érdekek kötik, többek között a Líbiát Szicíliával összekötő gázvezeték miatt is.

Conte és Szarrádzs megállapodott, hogy újraindul annak a 2014-ben felfüggesztett olasz–líbiai vegyesbizottságnak a munkája is, amelynek feladata az észak-afrikai ország gazdasági fellendítésének támogatása.