Ankara nem akarja, hogy Irak külföldi erők csataterévé váljon

 

Törökország minden diplomáciai csatornát igyekszik kihasználni annak érdekében, hogy Irak ne váljon a külföldi hatalmak csataterévé – mondta csütörtökön a Bagdadba látogató Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Irak nincs egyedül. Együtt fogunk működni Irakkal annak érdekében, hogy segítsünk túllendülni a nehéz időszakon Törökország nem akarja, hogy Irak külföldi erők csataterévé váljon” – mondta Cavusoglu az iraki hivatali kollégájával, Mohamed al-Hákimmal tartott sajtótájékoztatón.

Az iraki külügyminiszter tájékoztatása szerint mindkét ország megállapodott abban, hogy dolgozni fognak az Egyesült Államok és Iráni közötti feszültség csökkentéséért, és figyelmeztetett arra, hogy a térségbeli feszültség növekedése megerősítené az Iszlám Állam dzsihadista szervezet kapacitásait. Hákim azonban kitartott amellett, hogy az összes külföldi csapatnak el kell hagynia Irakot, de erről diplomáciai csatornákon és párbeszéden keresztül kell megállapodni. Irakban jelen van az Iszlám Állam ellen harcoló, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció.

Az iraki elnöki hivatal közleménye szerint látogatása során Cavusoglu találkozott Barhám Száleh iraki elnökkel is, találkozójuk során pedig kiállt amellett, hogy meg kell őrizni Irak szuverenitását és stabilitását, Száleh pedig úgy fogalmazott: Irak elkötelezett amellett, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatokat tartson fenn más országokkal.

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint a török külügyminiszter találkozott Ádil Abdel Mahdi ügyvivő iraki miniszterelnökkel is. „A régió biztonsága és érdekei minden térségbeli ország felelőssége” – idézte Abdel Mahdit hivatala egy közleményben.

A térségbeli feszültség azt követően éleződött ki, hogy a múlt pénteken Bagdad közelében életét vesztette amerikai légicsapásokban többek között Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek (al-Hasd as-Saabi) a helyettes vezetője.

Irán megtorlásul rakétákat lőtt ki szerdán az iraki kurdisztáni Erbílben található, valamint a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Ain al-Aszad légi támaszpontra, ahol az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció kontingensei teljesítenek szolgálatot. Donald Trump amerikai elnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csapásoknak nincs amerikai áldozatuk, az anyagi károk nem jelentősek.

A címlapfotó illusztráció.