Agresszív kampányt folytatott a szociáldemokrata Milanovic

 

Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt jelöltje nyerte meg az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját Horvátországban. Szakértők szerint Kolinda Grabar-Kitarovic, a Horvát Demokratikus Közösség jelöltje elfáradt a kampányban, és nem tudott annyi újat ígérni a választóknak, amivel felvehette volna a versenyt ellenfelével. 

Zoran Milanovic és Kolinda Grabar-Kitarovic (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt jelöltje, Zoran Milanovic volt kormányfő nyerte meg a horvátországi elnökválasztás második fordulóját. A szociáldemokraták jelöltje a szavaztok 52,7 százalékát szerezte meg. Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség jelöltje a voksok 47,3 százalékát szerezte meg.

Milanovic 2011 és 2016 között kormányfő volt az országban. Karrierjét összetűzések jellemezték, többek közt a migrációs válság alatt szóváltásba keveredett az összes szomszédos országgal. 2019-ben jelent meg újra a horvát közéletben, és bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson.

A migrációs válság nem múlt el, és Horvátországra fontos szerep hárulna a nyugat-balkáni országok uniós integrációjának elősegítésében is.

Milanovic agresszív kampányt folytatott

Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Kossuth Rádió A nap kérése című műsorában elmondta, Kolinda Grabar-Kitarovic elfáradt a kampányban, és nem tudott annyi újat ígérni, amivel megnyerhette volna a választókat. Hozzátette, a horvát szakértők úgy fogalmaztak, Kolinda Grabar-Kitarovic elveszítette a politikai középen álló szavazókra gyakorolt befolyását. Milanovic az elemzők szerint agresszív kampányt folytatott, és a Horvát Demokratikus Közösséga jelöltjének védekező álláspontba kellett helyezkednie.

Grabar-Kitarovic és támogatói nem hitték, hogy a választás végeredményében akkora különbség mutatkozik majd, mely az eredményhirdetés után napvilágot látott. A jobbközép oldalon eluralkodott a tanácstalanság – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

Fontos szerepet játszott az ország az unió életében

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője kiemelte, az elmúlt időszakban Horvátország fontos szerepet töltött be az Európai Unióban:

lezárta a bosnyák határát, és ezzel gátat szabott a tömeges illegális migrációnak.

Emellett lehetővé tette, hogy az unió nyisson a Balkán felé. Hozzátette, ezzel a lehetőséggel sajnos az unió egyelőre még nem élt.

Milanovic regnálása alatt nem kezelte hatékonyan a migrációs válságot 

Horváth József az új elnök megválasztásával kapcsolatban pesszimista, mivel a Szociáldemokrata Párt volt miniszterelnöke 2015-ben nem lépett fel kellő hatékonysággal a tömeges illegális bevándorlással szemben. Hozzátette, jelenleg ezt azzal magyarázza, hogy akkor nem voltak meg hozzá a kellő eszközei.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország bizonyította, ha megvan a kellő politikai szándék és bátorság, akkor bármit meg lehet valósítani, még a tömeges migrációt is meg lehet állítani.

A megújulás motívumával nyerhetett

Ördögh Tibor elmondta, Milanovic volt a legnépszerűbb politikus a baloldalon, meg tudta szólítani a baloldali szavazókat. Hozzátette, véleménye szerint sikeréhez az is hozzájárulhatott, hogy visszavonulását a kampányidőszakban úgy mutatták be, mint a megújulás periódusát.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője kiemelte,

a kampányidőszak Horvátországban nem zárult le az elnökválasztással,

hiszen lesz egy parlamenti választás is. Véleménye szerint a Szociáldemokrata Párt a parlamenti választási kampányban is a megújulás motívumára épít majd, és arra, hogy bemutassa, milyen új víziója van a pártnak Horvátország jövőjéről.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.