Az olasz kormány önmérsékletre intett Szulejmáni meggyilkolása után

 

Az olasz kormány tagjai aggodalommal kommentálták a nemzetközi feszültség növekedését Kászim Szulejmáni iráni tábornok halálát követően, míg Matteo Salvini, az ellenzéki, jobboldali Liga párt vezetője szerint Olaszországnak és az Európai Uniónak meg kell köszönnie Donald Trump amerikai elnöknek, hogy eltette láb alól a világ egyik legveszélyesebb emberét.

Az amerikai haderő által péntekre virradóra az iraki főváros közelében végrehajtott légicsapásokban életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter a tárca által ismertetett közleményében adott hangot erőteljes aggodalmának. A külügyminiszter önmérsékletre és felelősségérzetre szólított fel, a párbeszéd előnyben részesítését szorgalmazta, hogy elkerülhessék az egész térségre nézve súlyos következményeket.

A Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) véleményét a párt egy másik politikusa, Alessandro Di Battista fejtette ki, aki  gyávának és veszélyesnek nevezve az amerikai légicsapást. Di Battista kijelentette, hogy Rómának nem szabad megszakítania kapcsolatait Teheránnal, mivel Irán soha nem jelentett fenyegetést Olaszország számára.

Luca Zingaretti, egy másik kormánypárt, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára minél gyorsabb európai diplomáciai kezdeményezést sürgetett a helyzet rendezése érdekében.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, a szintén kormánypárt Élő Olaszország (IV) vezetője Twitter-fiókján azt írta, a 2020-as év is az olaszországi politika kicsinyes vitáival kezdődött, miközben a líbiai és a közel-keleti eseményekkel szemben Olaszországnak és Európának lépést kell váltani és ismét szerepet vállalni a nemzetközi külpolitikában.

Matteo Salvini a közösségi médiában kifejtette, hogy a szabad nőknek és férfiaknak, a félelemben hallgató Olaszországgal és Európai Unióval szemben, köszönetet kell mondani Trumpnak és az amerikai demokráciának, hogy eltette láb alól a világ egyik legveszélyesebb és legkegyetlenebb emberét.

Másképpen vélekedett a Ligával szövetséges Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki szerint a közel-keleti helyzet nem stadionba illő szurkolást, hanem kiemelt figyelmet igényel.

Olaszország iráni nagykövetsége közleményben ítélte el Kászim Szulejmáni halálát, valamint ugyanezt szorgalmazta az olaszországi politika, szervezetek, média részéről.

Az olasz védelmi tárca bejelentése szerint a legmagasabb fokozatú biztonsági készültség lépett életbe a Libanonban szolgáló mintegy ezer, az Irakban elsősorban kiképzést végző 800 és a Líbiában többek között egy kórházat is működtető 300 olasz katona védelmében.