Seehofer: A szélsőbal is erőszakkal fenyegeti Németországot

 

A szélsőbaloldalról is fenyegeti az erőszak veszélye Németországot – hangsúlyozta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter egy csütörtöki nyilatkozatában egy szilveszterkor történt bűncselekménnyel kapcsolatban, amelynek áldozata egy rendőr.

A számos német lapban, hírportálon és televízióban ismertetett eset egy alternatív baloldali fészekként számon tartott lipcsei városrészben, Connewitz-ben történt, ahol szilveszteréjjel erőszakba torkollt a szabadtéri ünneplés, több százan kövekkel, palackokkal, petárdákkal dobáltak meg rohamrendőröket és rájuk rontottak.

Bántalmaztak egy harmincnyolc éves rendőrt is. A támadás nyitányaként lerántották a fejéről a védősisakját. Az áldozat kórházba került és sürgősségi műtétre szorult.

Horst Seehofer a belügyminisztérium közleménye szerint kiemelte, hogy a lehető legélesebben elítéli a brutális támadást. A bűncselekmény azt mutatja, hogy Németországban szélsőbaloldaliak is embertelen erőszakkal fenyegetnek – tette hozzá a miniszter, kiemelve, hogy a társadalomnak egységesen ki kell állnia a rendőrök mellett, akik minden nap a biztonságunkért küzdenek.

A rendőrök, a tűzoltók, a katasztrófavédelem munkatársai és a mentősök csakis tiszteletet és elismerést érdemelnek” – hangsúlyozta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Elítélte a támadást valamennyi parlamenti (Bundestag-) párt is, köztük az erőszakra hajlandó  szélsőbaloldali csoportosulásokhoz a leginkább közel álló Baloldal is, amelynek társ-frakcióvezetője, Dietmar Bartsch kijelentette, hogy az erőszak nem válhat a politikai küzdelem eszközévé.

Kifejezte aggodalmát a rendőrök egyik érdekképviseleti szervezete, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke, Rainer Wendt is, aki úgy vélte, hogy a Lipcsében történtek a hatvanas években az akkori Nyugat-Németországban kialakult szélsőbaloldali terrorszervezetek tevékenységére emlékeztetnek.