Az Egyesült Államok légicsapást hajtott végre Irakban és Szíriában

 

Az Egyesült Államok vasárnap védelmi jellegű légicsapást hajtott végre Irakban és Szíriában a Kataib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen – közölte Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője.

Irakban három, Szíriában pedig két létesítményre mértek csapást válaszul a Kataib Hezbollah támadásaira iraki támaszpontok ellen, amelyeket az Inherent Resolve fedőnevű hadművelet keretében tevékenykedő szövetséges erők is használnak.

Az amerikai védelmi tárca illetékese leszögezte: a nagy pontossággal végrehajtott légicsapások csökkentik az Iránnal szövetséges fegyveres csoport csapásmérő képességét az amerikai vezetésű műveletben részt vevők erők ellen. Hozzátette: a bombázott célpontok között fegyverraktárak és parancsnoki irányító központok is voltak.

Iraki belbiztonsági források szerint a síita milícia 15 tagja életét vesztette, tizennégy pedig megsebesült a szíriai határon található al-Káim városának térségében található létesítmények bombázásakor. A légicsapásokat feltehetően drónokkal hajtották végre.

Pénteken az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban a Kirkuk melletti katonai bázison. Négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja megsebesült. Egy amerikai tisztségviselő akkor azt mondta, hogy az Egyesült Államok vizsgálja, hogy a Kataib Hezbollahnak köze van-e az esethez.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter december elején a Teheránnal szövetséges milíciákat vádolta meg a támaszpontok elleni támadásokkal. A tárcavezető figyelmeztette Iránt és iraki szövetségeseit, hogy az Egyesült Államok határozott választ fog adni, ha baja esne az amerikai csapatoknak vagy szövetségeseiknek.

Röviddel az amerikai légicsapásokat követően négy támadó rakétát lőttek le egy Bagdad közelében lévő iraki támaszpontnál, ahol amerikai katonák is állomásoznak. Egy a neve elhallgatását kérő belbiztonsági forrás szerint a Katyusa típusú rakéták nem szedtek áldozatokat.

A címlapfotó illusztráció.