Washington felújítja Pakisztán részvételét egy katonai képzésben

 

Az Egyesült Államok felújítani készül Pakisztán részvételét abban a katonai képzési programban, amelyet a két éve befagyasztott biztonsági támogatás részeként függesztett fel – jelentette be egy amerikai külügyi szóvivő hétfőn.

A tisztségviselő emlékeztetett: a támogatás befagyasztásáról szóló akkori intézkedés csak korlátozott és ideiglenes érvényű, így lehetőség van bizonyos programok felújítására néhány olyan területen, amely létfontosságú amerikai nemzetbiztonsági érdekeket érint. Ennek szellemében az amerikai kormányzat elfogadta a Nemzetközi Katonai Oktatás és Kiképzés (IMET) nevű program felújítását Pakisztán számára, a döntés a kongresszus jóváhagyására vár.

Az AFP a hírrel kapcsolatban megjegyzi: e program felújításának a szándéka olvadást jelez a két ország kapcsolatában.

Az amerikai kormányzat tavaly januárban függesztette fel a biztonsági támogatást. Heather Nauert akkori külügyi szóvivő ezt azzal indokolta, hogy Iszlámábád nem hozott érdemi intézkedéseket a tálibok megfékezésére, akik a szomszédos Afganisztánban amerikaiak ellen hajtanak végre terrorakciókat.

Nauert közölte azonban, hogy a felfüggesztés átmeneti időre szól, és csak a katonai segélyek összegét érinti. A szóvivő újságíróknak hangsúlyozta, hogy a döntés mindaddig érvényben marad, amíg Pakisztán nem cselekszik érdemben a tálibok ellen, akik destabilizálják a térséget.

Később Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében kifejtette: Washington bolond módjára több mint 33 milliárd dollár segélyt adott Pakisztánnak az elmúlt 15 évben, és cserébe nem kapott mást, csak hazugságokat és megtévesztést. Az elnök hozzátette: Pakisztán biztonságos otthont ad azoknak a terroristáknak, akikre mi Afganisztánban vadászunk.