Európának meg kell találnia azt a politikai irányt, amivel meg tudja védeni magát a migrációtól

 

Másfél nap alatt több mint négyszázan próbáltak bejutni illegálisan Magyarországra, ami magas szám, még az elmúlt hetekben indult bevándorló-rohamhoz képest is. Bács-Kiskun megyében tartóztatták fel a legtöbb embert, de már nem csak Szerbia felől jönnek, hanem észak-keleten, a magyar-román-ukrán hármas határ közelében is buktak le bevándorlók. Az ünnepek alatt is rengeteg dolguk lesz a rendőröknek és a katonáknak a határnál, az egész balkáni útvonalon hasonló a helyzet – hangzott el az M1 Híradójában.

A bosznia-hercegovinai–horvát határ közelében fekvő migránstábor bezárása (Fotó: MTI/Balogh ZoltánÖ

A rendőrség honlapján szombat reggel egymást követték a bejegyzések a péntek éjjel feltartóztatott migránsokról. A rendőrök és a katonák összesen

225 határsértőt kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron,

aztán szombat délig újabb százat.

Négyszáz illegális bevándorló próbált meg sikertelenül Magyarországra jutni

A múlt hétvégén is négyszáz illegális bevándorló próbált meg sikertelenül Magyarországra jutni. Pár hónapja még Szerbia–Bosznia és Albánia–Montenegró–Bosznia-Hercegovina–Horvátország volt az illegális bevándorlók két fő útvonala, de a horvát határnál kiépített egyre komolyabb technikai felszereltségtől tartva

Magyarország felé vették az irányt a bevándorlók.

Idén eddig több mint 13 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák, ami duplája a tavalyinak.

Ausztriába tavaly szeptembertől mostanáig mindössze ezer migránst tartóztattak fel a határokon és 120 embercsempészt fogtak el. A határvédelem a szomszédos országnak több mint 300 millió eurójába, csaknem 100 milliárd forintjába került.

Elképzelhetetlen méreteket ölt majd a bevándorlás

A XXI. Század Intézet elemzése szerint tovább erősödik majd 2020-ra az idei év második felében érzékelt fokozódó migrációs nyomás Magyarország és Európa határainál. Azt írták: a balliberális állításokkal szemben a következő évtizedekben elképzelhetetlen méreteket ölt majd a bevándorlás: több százmillió ember is útra kelhet 2050-ig.

Úgy fogalmaztak:

Európának minderre fel kell készülnie,

és meg kell találnia azt a politikai irányt, aminek köszönhetően meg tudja védeni magát a tömeges migrációtól.

Túlzsúfoltak a befogadótáborok

Feldöntött lakókonténerek, mobil wc-k, szemetes kukák, hatalmas kövek és barikádok az úton. Ezek maradtak a szamoszi befogadótáborban a csütörtök esti összecsapások után.

A görögországi táborban csaknem 300, főként afrikai migráns tüntetése torkollott erőszakba a hét közepén. A bevándorlók követelték, hogy

a görög hatóságok vigyék át őket hajóval a szárazföldre,

ahonnan továbbmehetnének Nyugat-Európába.

Óriási a zsúfoltság jelenleg a görög szigeten, a 650 főre tervezett táborban több mint 7500-an laknak. Nem jobb a helyzet további négy Törökországgal szomszédos görög szigeten sem, már több mint 41 ezren várnak arra, hogy a szárazföldre jussanak.

A migrációs nyomás hónapról hónapra erősebb, a téli időjárás ellenére is egyre több illegális bevándorló érkezik Törökország felől.

Folyamatos az utánpótlása a migránsoknak

A másik tengeri útvonalon is folyamatos az utánpótlása a migránsoknak. Mostantól

a See Watch 3 nevű NGO hajó is újra segítheti az illegális migránsok bejutását az unióba.

Az olasz hatóságok úgy döntöttek, hogy szabadon távozhat Licata kikötőjéből a júliusban lefoglalt jármű.

Az olasz kormány azzal, hogy engedi kikötni a partjainál a nem kormányzati szervezetekhez tartozó csempészhajókat, csak újabb lökést ad az illegális migrációnak – erről beszélt Szomráky Béla Olaszország-szakértő az M1-en.

Jelenleg még további három lefoglalt NGO-hajó vesztegel olasz kikötőkben, de elemzők szerint várhatóan azok is újra kifuthatnak.