Putyin cáfolja a „külföldi csapatok” ukrajnai jelenlétét

 

A délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságokban nincsenek külföldi csapatok, amelyeket a minszki megállapodások értelmében ki kellene vonni, csak önvédelmi erők, amelyek helyi lakosokból állnak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki moszkvai évértékelő sajtóértekezletén egy ukrán tudósító kérdésére válaszolva.

Hozzátette, hogy mindkét oldalon vannak zsoldosok, franciák és németek, akikkel el lehet kezdeni foglalkozni. Hozzátette, hogy a szakadár területeken nem ők képezik a fegyveres alakulatok alapját. Szavai szerint ezek a tankokat és a nehéztüzérséget olyan államoktól és struktúráktól kapják, amelyek rokonszenveznek velük, de ez az ő haditechnikájuk.

Közölte, a rendezés fő problémáját abban látja, hogy Kijev nem kíván párbeszédet folytatni az emberekkel, pedig a minszki megállapodások értelmében közvetlenül kellene egyezkednie a Donyec-medencei, a függetlenségüket önhatalmúlag kikiáltott köztársaságokkal. Abszolút elhibázottnak nevezte az erőszakos megoldást célzó törekvéseket.