Továbbra sincs kompromisszum a francia kormány és a sztrájkoló szakszervezetek között

 

Második hete tart Franciaországban a kormány, illetve a tervezett nyugdíjreform elleni sztrájk. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szakszervezetek és a kormány egyeztetése holtpontra jutott, engedményt egyik fél sem akar tenni. A munkabeszüntetéshez a vasúti és a városi közlekedési dolgozók nagyobb része csatlakozott, így a párizsi metróvonalak többsége zárva tart. A külvárosi vonatok is fennakadásokkal küzdenek, és a buszok is alig járnak. Kedden ismét százezrek vonultak utcára.

Sztrájk Franciaországban (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Nem rajzolódott ki kompromisszum hétfőn Franciaországban a kormány és a nyugdíjreform ellen második hete sztrájkoló szakszervezetek között, és a patthelyzet miatt akár az év végi ünnepek alatt is folytatódhat a vasúti és a városi közösségi közlekedést lebénító munkabeszüntetés. Jóllehet a sztrájkolók száma valamelyest csökkent a tiltakozás kezdete óta, a sofőrök és a mozdonyvezetők mintegy kétharmada továbbra is sztrájkol.

A tiltakozók és a kormány

egymást vádolják az ország lebénításával.

A felmérések azt mutatják, hogy a franciák szerint a kormányt terheli a felelősség a kialakult helyzet miatt, a többségük támogatja a tiltakozást, ugyanakkor 55 százalékuk azt szeretné, ha a sztrájkot felfüggesztenék a szakszervezetek az ünnepek idejére.

A legnagyobb ellenállást a tiltakozók részéről az váltja ki, hogy bár a jelenleg érvényes 62 éves nyugdíjkorhatárt a kormány nem akarja módosítani, de a pontrendszerrel arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak, és a teljes összegű nyugdíjjogosultsághoz a 64 éves kort jelölték meg. Ugyanakkor 64 éves kortól mindenkit alanyi jogon megilletne egy 1000 eurós minimál nyugdíj, amely jelenleg nem éri el a 700 eurót sem.

Átláthatatlan és bonyolult a francia nyugdíjrendszer

Franciaországban már az 1980-as évek óta folyamatosan napirenden van a nyugdíjreform, amely egyébként egy nagyon átláthatatlan és komplex, 42 részből álló jogszabályrendszer – erről beszélt Szűcs Anita, a Corvinus Egyetem docense a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Emlékeztetett, a nyugdíjreform a francia államfő,

Emmanuel Macron kampányában is szerepelt,

melynek célja az volt, hogy ezt a többféle nyugdíjrendszert egy tető alá hozza. Ezeknek az apró változtatásait kezdte meg a közelmúltban, és ezzel szemben vannak most társadalmi megmozdulások az országban.

Edouard Philippe francia miniszterelnök megbeszélést folytat Laurent Lescure-rel, az Autonóm Szakszervezetek Országos Szövetségének főtitkárával (Fotó: MTI/EPA pool/Ian Langsdon)

Soós Eszter Petronella, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa arról beszélt, hogy a nyugdíjrendszer megváltoztatására már voltak kisebb-nagyobb próbálkozások és kísérletek, de a nagy átalakítás minden esetben elmaradt. Ugyanakkor, amit most Macron kíván érvényre juttatni, mely szerint pontokat kellene szerezni a franciáknak, és minden egyes befizetett euró a kormány szándéka szerint ugyanakkora jogosultságot hozna létre, egy teljes új megközelítés.

Kiemelt pont a „kulcsév” problémája

Kiemelte, a reform további érdekes pontja az úgynevezett „kulcsév” problémája. Ennek értelmében 64 éves kor környékén (pontosan még nincs meghatározva) a kormány azt szeretné, ha bevezetnének egy fiktív nyugdíjkorhatárt. Ez azt jelentené, hogy aki hamarabb megy nyugdíjba, az pénzlevonásban, aki pedig valahol a 64 éves kor után menne nyugdíjba, magasabb nyugdíjat kapna. Hozzátette, ez az intézkedés verte ki a biztosítékot a legjobban a franciáknál.

Szűcs Anita szerint a nyugdíjrendszer további problémáját jelenti az is, hogy minden egyes pontjához, munkatípushoz, illetve minden követelményhez és előíráshoz különböző toldalékokat tettek hozzá az évek során. Ez megnehezíti annak a megállapítását, ki milyen módon, hogyan és milyen mértékben járul hozzá a nyugdíj kiszabásához.

Úgy véli, az alapproblémát mégis az adja, hogy

a francia gazdaság jelenleg lassuló tendenciát mutat,

csökken a növekedés, e miatt a nyugdíjrendszer deficitet produkál. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy egyelőre nem tudni pontosan, hogyan alakulna át a nyugdíjrendszer, hiszen az egyeztetések folynak, de a pontos törvénytervezetet majd csak januárban fogjuk megtudni.

A kormány kész további egyeztetésekre

A francia kormány jelezte, hogy készen áll a további tárgyalásokra, de újabb egyeztetés csak a keddi tiltakozónap után, szerdán vagy csütörtökön várható. A válság feloldása azért is nehéznek érkezik, mert a szociális partnerekkel két éve egyeztető Jean-Paul Delevoye kormánybiztos helyzete meggyengült, amióta érdekellentéttel gyanúsították meg a be nem jelentett jövedelmei miatt.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg