A bagrami támadások miatt szünetet tartanak az amerikai–tálib tárgyalásokban

 

Az amerikai tárgyalóküldöttség rövid szünetet tart az afganisztáni tálibokkal folytatott tárgyalásokban, miután a lázadók megtámadták a minap a legnagyobb afganisztáni amerikai támaszpontot, és megöltek két polgári lakost – közölte pénteken Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja.

Khalizad Twitter-üzenetében közölte, hogy pénteken találkozott a tálib küldöttséggel, és felháborodásának adott hangot a bagrami támadás miatt.

Rövid szünetet tartunk, hogy (a tálibok) tanácskozzanak vezetőikkel erről a lényeges kérdésről” – írta Khalizad.

Hasonlóképpen nyilatkozott Szuhejl Sahín, a tálibok dohai irodájának szóvivője. Azt mondta, hogy a tárgyalások jók és barátiak voltak, és mindkét fél úgy döntött, hogy konzultációk végett néhány napos szünetet tart.

Donald Trump amerikai elnök november 29-én jelentette be, hogy újraindítják a béketárgyalásokat az amerikai kormány és a tálib lázadók közt. A csaknem egy éve tartó megbeszéléseket az elnök szeptember 7-én szakította meg, mert megszaporodtak a tálibok támadásai, és egy kabuli merényletükben meghalt 12 ember, köztük egy amerikai katona.

A béketárgyalások a múlt hét végén indultak újra Katarban, de a tálibok szerda hajnalban megtámadták a Kabulhoz közeli Bagram légitámaszpontot, amely a legnagyobb amerikai katonai bázis Afganisztánban. Először két, gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel a támaszpont közelében, majd több fegyveres megpróbált behatolni. Az összecsapás 14 órán át tartott, végül a NATO harci gépei légicsapásokkal ölték meg a magukat egy épületben elbarikádozó tálib fegyvereseket.

Naszrat Rahimi afgán belügyi szóvivő szerint a támadásban hét tálib fegyveres vett részt, mindnyájukat megölték, de két polgári személy is meghalt, és több mint hetvenen megsebesültek.

A címlapfotó illusztráció.