Hidvéghi: Európának érdeke, hogy erősebb, határozottabb és stabilabb legyen

 

A Balkán országai felé történő nyitás történelmi tartozás és egyben stratégiailag, politikailag fontos lehetőség. A kérdésben ezért vitára van szükség. Mi támogatjuk a bővítést, hiszen Európának érdeke, hogy erősebb, határozottabb és stabilabb legyen – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs közösségi oldalán. A fideszes európai parlamenti képviselő a France 24 francia hírcsatorna műsorában a balkáni bővítésről beszélgetett Fabienne Kellerrel, a Renew képviselőjével és Dritan Tolaval, Albánia franciaországi nagykövetével.

A fideszes képviselő a műsorban kifejtette: a Balkán országai felé történő nyitás és bővítés történelmi tartozás és stratégiailag, politikailag fontos lehetőség, egyben felelőssége Európának. Szerinte a kérdésben ezért vitára van szükség. Elmondta azt is, hogy Magyarország készen áll erre, határozottan támogatja a bővítést, hiszen Európának érdeke, hogy erősebb, határozottabb és stabilabb legyen.

Az októberi kétnapos EU-csúcson a legtöbb tagállam az unió bővítése mellett érvelt, ám nem volt egyetértés Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megnyitását illetően, ezért a kérdésről 2020-ban ismét tárgyalnak majd. Emmanuel Macron szerint például különbség van Észak-Macedónia és Albánia csatlakozása között, ezért a két ügyet külön kell tárgyalni. A francia elnök véleménye szerint az albán kisebbség jelenléte több helyen problémás kérdéseket vet fel a régióban.

Hidvéghi Balázs erre reagálva kifejtette: az albán kisebbség jelenléte és a stabilitás kérdése összefügg a bővítéssel. Szerinte pontosan a bővítés jelenthetne megoldást ebben a kérdésben. Kiemelte, hogy a határon túli magyarság vonatkozásában is kiemelkedő jelentőséggel bírt a bővítés, jelentős stabilitási erőt jelentett. Úgy vélte, az oroszoknak jelentős érdekkörük van a Balkánon, amit meg is próbálnak érvényesíteni. Európának ezért hangsúlyoznia kell, hogy a Balkán – minden hibája ellenére – történelmileg, földrajzilag és politikailag Európa része – emelte ki.

Fabienne Keller a műsorban arról beszélt, hogy szerinte aggodalomra ad okot a magyar sajtó szabadságának kérdése, a jogállamiság kapcsán indított 7. cikkely szerinti eljárás Magyarországon, emiatt meglepetés volt számukra, hogy az Európai Bizottság végül Várhelyi Olivért jelölte bővítési biztosnak, hisz a bővítésnél komoly jelentőséggel bírnak a jogállamisági kritériumok.

A fideszes képviselő erre úgy reagált, hogy Európa egy közös projekt, ő maga és Magyarország is ragaszkodik az európaiság gondolatához. Arra a felvetésére, hogy akkor miért van még mindig folyamatban a Magyarország elleni eljárás, azt mondta, hogy Magyarországon szabad diskurzus folyik, demokrácia és sajtószabadság van. Vannak viták az EB-vel, ugyanakkor Magyarország és Orbán Viktor egy erős, nemzetek szövetségéből álló Európa iránti igénye és hajlandósága nem kérdőjelezhető meg.

Hidvéghi Balázs a 2020. májusi, zágrábi bővítéssel kapcsolatos tárgyalások kapcsán kifejtette: reményei szerint valós politikai vita lesz Európa jövőjével kapcsolatban, és a balkáni bővítés lehetősége megerősített formában ismét napirendre kerül majd.