Tízezrek követelték Babis kormányfő lemondását Prágában

 

Tízezrek követelték kedden este Prágában Andrej Babis miniszterelnök lemondását és távozását a politikából.

A kormányfő elleni újabb tüntetést ismét a Millió pillanat a demokráciáért elnevezésű civil csoport kezdeményezte. A rendezők szerint a Vencel téren megjelent tüntetők száma meghaladta a 80 ezret, a rendőrség 35-40 ezerre becsülte a részvételt.

A cseh kormányfő elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói állítólag összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között. Babis ezt elutasítja, s azt állítja, hogy Csehország elleni politikai támadásról van szó.

A bizalmas dokumentum részletei kiszivárogtak a cseh sajtóba, s az ellenzék és a civil szféra a miniszterelnök lemondását követeli. További fejlemény, hogy Pavel Zeman országos főügyész a múlt héten felülbírálta az államügyész döntését a Gólyafészek nevű szabadidő-központ ügyében a kormányfő ellen folyó eljárás leállításáról, és újabb vizsgálatokat rendelt el. Így az ügy, amelyben Babist az uniós pénzekkel való visszaéléssel vádolják, folytatódik.

A tüntetés szónokai, köztük Mikulás Minár, a civil csoport elnöke, felszólították Babist, hogy fizesse vissza az államkasszába a cégeinek szerintük jogellenesen juttatott uniós támogatásokat, és távozzon a közéletből.

A tüntetők ezrei a Vencel térről a közeli vasúti főpályaudvarra vonultak, minek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont működésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is.

A címlapfotó illusztráció.