Putyin biztonsági garanciákat követelt a kelet-ukrajnai szeparatisták számára

 

Biztonsági garanciákat követelt a kelet-ukrajnai szeparatisták számára Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában.

Putyin a normandiai négyek – Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország – hétfői, a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről tartott párizsi csúcstalálkozójáról szólva arról beszélt, hogy megismétlődhet a srebrenicai mészárlás, amennyiben Kijev átveszi a határellenőrzést a donyecki és a luhanszki határszakaszokon anélkül, hogy előzetesen biztonsági garanciákat nyújtana a régió lakosainak.

Az orosz elnök kijelentésével a boszniai háború egyik legvéresebb eseményére, az 1995-ben elkövetett tömeggyilkosságra utalt, amelynek során a boszniai szerb erők pár nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút lemészároltak.

Putyin hangsúlyozta, hogy Kijev még nem fogadta el az amnesztiatörvényt, pedig erről már a 2015-ben folytatott tárgyalásokon megegyeztek, miközben az ukrán fél a határellenőrzés visszaállítását követeli.

„El tudom képzelni, mi jöhet azután. Srebrenica, az lesz. Láthattuk, miként tárgyal Zelenszkij a nacionalistákkal. Világos, hogy ki ott az erősebb. Mi fog ott történni, és ki fogja a nacionalistákat irányítani, ha bevonulnak ezekre a területekre, anélkül, hogy az ott élő emberek garanciákat kapnának? – hangsúlyozta Putyin.

Az Oroszországgal közös, mintegy 400 kilométer hosszú határszakaszt jelenleg oroszbarát szakadárok ellenőrzik.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió hétfő esti nem hivatalos értesülései szerint a Párizsban tárgyaló feleknek nem sikerült megállapodniuk sem az orosz-ukrán határ feletti ellenőrzés kérdéséről, sem arról, hogy a szakadár területeken 2020-ban választásokat tartsanak, vagy, hogy a Donyec-medence különleges státusát az ukrán alkotmányban rögzítsék. Csak abban egyeztek meg, hogy Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij folytatja a tárgyalásokat.

Zelenszkij akkor leszögezte: Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy helyreállíthassa az ellenőrzést az orosz-ukrán államhatár teljes hosszán. Közölte azt is: Putyinnal ellentétes véleményen van a határellenőrzés és a választások kérdését illetően.

Ragaszkodik ugyanis ahhoz – hangsúlyozta –, hogy előbb álljon helyre az ukrán ellenőrzés a teljes határszakaszon, és csak ezután tartsák meg a helyhatósági választásokat a Donyec-medence ideiglenesen megszállt területein, míg az orosz elnök Zelenszkij szerint előbb választásokat akar, és utána ígéri a határ fölötti ellenőrzés visszaadását Kijevnek.