Jóváhagyta a finn parlament a világ legfiatalabb miniszterelnökének kinevezését

 

Megszavazta a finn parlament kedden az ország új miniszterelnökének a 34 éves szociáldemokrata Sanna Marint, aki hivatalba lépésével a világ legfiatalabb kormányfője lesz.

Sanna Marin (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt)

A 200 fős parlamentben 99 képviselő szavazott Marin jelöltsége mellett, 70 pedig ellene. A politikus eddig közlekedési és hírközlési miniszter volt az ötpárti koalíciós kormányban. Hivatalosan Sauli Niinistö államfő fogja kinevezni őt délután.

Az előző miniszterelnök, Antti Rinne december 3-án jelentette be lemondását. A parlament aznap szavazott volna a szociáldemokrata kormányfő kabinetjének sorsáról, mivel bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene a postássztrájk kezelése miatt.

Az új kormányfő elfogadása mellett azonban továbbra is mély szakadékok húzódnak a koalíciót alkotó két nagyobb politikai erő, a Centrumpárt és a szociáldemokraták között. Sanna Marinnak várhatóan tovább kell küzdenie baloldali elképzeléseinek védelméért a Centrumpárttal szemben, amely a hónap elején megvonta a bizalmat az addigi miniszterelnöktől.

Az év végéig Finnország viseli az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és központi szerepet játszik az új uniós költségvetés előkészítésében.