Megkezdődött Párizsban a normandiai négyek tárgyalása

 

Megkezdődött hétfőn Párizsban a normandiai négyek csúcstalálkozója.

(Fotó: EPA/Christophe Petit Tesson)

Az Emmanuel Macron francia, Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint Angela Merkel német kancellár tárgyalásának célja a kelet-ukrajnai helyzet rendezése. Az öt éve tartó konfliktusban 14 ezren haltak meg.

A csúcstalálkozó az eddig legjelentősebb erőpróba Zelenszkij számára

A négy vezető több tárgyalást is tart az Élysée-palotában, hogy életre keltse a 2015-ben Minszkben aláírt békemegállapodást. A megállapodás eredményeképpen sikerült csökkenteni a harcok hevességét, de az ukrán katonák és a Moszkva támogatását élvező szakadárok között továbbra is folyik a tűzpárbaj a kelet-ukrajnai frontvonalakon.

A csúcstalálkozó az eddig legjelentősebb erőpróba Volodimir Zelenszkij számára, akit nagyrészt a háború befejezésével kapcsolatos ígéreteinek köszönhetően választottak meg idén Ukrajna elnökévé.

Oroszország a csúcstalálkozóval növelni szeretné a nyomást Zelenszkijre a minszki megállapodás teljesítése érdekében, amely autonómiát ígért a lázadók kezén lévő Donyec-medencének.

Zelenszkij meg szeretné változtatni a minszki megállapodás menetrendjét

Zelenszkij ezzel szemben meg szeretné változtatni a minszki megállapodás menetrendjét, amely azt is előírja, hogy Ukrajna azután kapja vissza oroszországi határának az ellenőrzését, miután helyi választásokat tartottak a szakadár Donyeck és Luhanszk megyében, és azok megkapták az autonóm státuszt. Zelenszkij szerint Kijevnek még a választások előtt vissza kell kapnia a határ feletti ellenőrzést.

A normandiai négyek utoljára 2016-ban tartottak csúcstalálkozót Berlinben. Volodimir Zelenszkij most először találkozik személyesen Vlagyimir Putyinnal.

A négyes találkozó előtt Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalt egymással. A megbeszélés tartalmáról nem adtak tájékoztatást, de az APA osztrák hírügynökség szerint feltehetően a napirenden szerepelt a két orosz diplomata Berlin általi kiutasítása nyomán kialakult helyzet rendezése.

A német külügyminisztérium szerdán arra hivatkozva minősítette nem kívánt személlyé az orosz nagykövetség két munkatársát, hogy az orosz hatóságok nem működtek kellőképpen együtt egy augusztusi berlini gyilkosság felderítésében, amelynek áldozata egy Moszkva által terroristának minősített, georgiai állampolgárságú csecsen emigráns volt.

Putyin és Zelenszkij a négyes csúcstalálkozó után, a sajtótájékoztató előtt tárgyal egymással.