Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a francia radikális baloldal vezetője

 

Három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hétfőn Jean-Luc Mélenchont, a francia radikális baloldali Lázadó Franciaország párt vezetőjét hatósági személy elleni erőszak és garázdaság miatt.

Jean-Luc Mélenchon, a francia radikális baloldali Lázadó Franciaország párt vezetője (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A Párizshoz közeli Bobigny büntetőbírósága az ügyészség kérésének megfelelően nyolcezer eurós pénzbüntetést is kiszabott az ellenzéki vezetőre, amiért az otthonában és a Lázadó Franciaország székházában, valamint a pártvezető korábbi asszisztenseinél 2018. október 16-án tartott házkutatások során hangos szóváltások közepette összekülönbözött a korrupció elleni központi hivatal nyomozóival, s a székházban tettlegesség is történt.

A TMC csatorna felvételei szerint Mélenchon arra szólította fel a párttársait, hogy nyomják be az ajtót, amely mögött éppen folyt a házkutatás, majd látható, ahogy félrelöki az ügyészég egyik munkatársát és egy rendőrt, akik megpróbáltak közbelépni, miközben azt kiabálja feléjük, hogy „a köztársaság én vagyok”.

A Lázadó Franciaország ellen az állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állások ügyében folyik vizsgálat, valamint Jean-Luc Mélenchon 2017-es elnökválasztási kampányszámláinak hiányosságai miatt. A párt szerint politikai, rendőri és igazságügyi erőszak indult Jean-Luc Mélenchon és a Lázadó Franciaország ellen, amely kitalációkra épül.

A francia radikális baloldali ellenzék vezetője ellen 2017. június 27-én Sophie Montel, a Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) európai parlamenti képviselője tett panaszt, akinek egy korábbi feljelentése alapján a párizsi ügyészség mintegy húsz francia EP-képviselő ellen indított bizalommal való visszaélés gyanúja miatt előzetes vizsgálatot. Sophie Montel újabb feljelentése alapján a vádhatóság Jean-Luc Mélenchon mellett – aki 2009 és 2017 között volt európai parlamenti képviselő – négy korábbi asszisztensére is kiterjesztette a vizsgálatot.

Franciaországban hasonló eljárás folyik a centrista Modem és a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés ellen is.

A másik vizsgálat Jean-Luc Mélenchon 2017-es elnökválasztási kampányszámláit érinti, amelyeket egyébként a kampányfinanszírozásért felelős hatóság 2018. február 13-án jóváhagyott, de jelezte, azokon jelentős módosítások történtek, a 10,7 millió eurós összkiadásban mintegy 435 ezer eurós kiadást kellett utólag igazolnia a pártnak.

Az elnökválasztáson negyedik helyen végzett pártelnök végül 6 millió eurós összegben kapott visszatérítést az államtól. A párizsi ügyészség ennek ellenére vizsgálódni kezdett az esetleges szabálysértések ellenőrzése végett, a többi jelölt kampányszámláit rendben találta.