Ezren tüntettek Minszkben az orosz integrációs terv ellen

 

Több mint ezer ember vonult az utcára szombaton a fehérorosz fővárosban, Minszkben, hogy tiltakozzon az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzése ellen.

(Fotó: EPA/Tatyana Zenkovich)

Az engedély nélküli, ötórás tüntetést akkor tartották, amikor Aljakszandr Lukanseka fehérorosz elnök egyebek mellett az integrációról tárgyal Vlagyimir Putyin orosz államfővel  Szocsiban.

A többnyire fiatal tüntetők a városközpont egyik sugárútján találkoztak, onnan vonultak a kormány épülete elé „Ez nem integráció, ez megszállás”, illetve „Az elnök eladja az országunkat” feliratú transzparensekkel.

Sokan az Európai Unió zászlaját, illetve az ellenzék jelképeként nyilvántartott korábbi fehér–piros–fehér zászlót lobogtatták. A rendőrség gyorsan körülzárta a menetet, de senkit sem vettek őrizetbe.

A nép jóváhagyása nélkül nem szabad egy országot bántani. Ha nem lennének titkos jegyzőkönyvek, nem kellene gyülekezni” – mondta a tüntetés szünetében Uladzimir Nekljajev fehérorosz ellenzéki vezető.

Több hónapja folynak a találgatások arról, hogy a közel két évtizede hatalmon lévő Putyin Oroszország és Fehéroroszország egyesítését tervezi, hogy a mandátuma 2024. évi lejárta után a két országot magában foglaló államszövetség élén maradjon.

A Kreml nem akar tovább a szép szavakért fizetni, és 2014 előtt elkezdett politikai engedményeket követelni Minszktől az új államra és Putyin új tisztségére utalva” – mondta az AP amerikai hírügynökségnek Valerij Karbalevics független minszki politikai elemző.

Aljakszandr Lukasenka többször is visszautasította ezeket a felvetéseket, ugyanakkor előrehaladottabb integrációs tervről tárgyal az Orosz-Fehérorosz Föderáció keretében. Az 1999-ben megkötött politikai-gazdasági-katonai szövetség feltételeit pontatlanul határozták meg, és a közös állam létrehozása nem valósult meg.

(Fotó: EPA/Tatyana Zenkovich)

Az elnök többször is megígérte, hogy nem adja fel Fehéroroszország függetlenségét, de az ellenzék továbbra is aggódik.

A politikusok úgy játszanak a fehérorosz függetlenséggel, mint a kártyával, és addig fogunk tiltakozni, amíg ez a fenyegetés fennáll ”– mondta Pavel Szeverinec, a Fehérorosz Kereszténydemokrácia nevű, nem regisztrált párt vezetője, a szombati tüntetés szervezője.

Lukasenka és Putyin a föderációs szerződés aláírásának 20. évfordulóján találkozott, amelyen a Kreml szerint a két ország közötti integráció elmélyítésének a kilátásait vitatják meg.

A találkozón az orosz elnök közölte: mindent meg akar tenni, hogy népeink továbbra is közeledjenek egymáshoz, főként gazdasági és társadalmi téren.

Csak egyenlő feltételeket akarunk, ez minden” – mondta Lukasenka, aki felszólította Moszkvát, hogy továbbra is az orosz vállalatoknak fenntartott áron adja Minszknek a földgázt és kőolajat.

A két küldöttség között folytatott kétórás tárgyalás után a két államfő négyszemközti megbeszélésre vonult vissza. A küldöttségek Dmitrij Medvegyev orosz és Szjarhij Rumasz fehérorosz kormányfő vezetésével folytatták a tárgyalásokat.

A Lukasenka által 25 éve vaskézzel irányított Fehéroroszország Moszkva egyik legfőbb szövetségese, még akkor is, ha a kereskedelmi nézetkülönbségek miatt a két ország között rendszeresen feszült a viszony.

A Krím 2014-ben történt bekebelezése óta Lukasenka különösen bizalmatlannak mutatkozik Moszkvával szemben, bár országa nagyban függ Oroszországtól – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. A nyugati országok felé kíván közeledni, és 2015-ben szabadon engedett valamennyi politikai foglyot, aminek következtében az Európai Unió feloldotta a 2010-es elnökválasztás utáni tüntetések elnyomása miatt elrendelt szankciók többségét.