Lavrov válaszlépéseket helyezett kilátásba

 

Oroszország habozás nélkül válaszolni fog, ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepítene Európába – jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Rómában olasz hivatali partnerével, Luigi Di Maióval közös sajtótájékoztatóján.

 

„Szimmetrikusan fogunk reagálni” – hangsúlyozta Lavrov a Mediterrán Párbeszéd nevű fórumon, egyben pedig leszögezte, hogy minden lépésre Oroszország válaszreakciót fog adni.

Az orosz tárcavezető aláhúzta azt is, hogy Moszkva nem fog elsőként közepes és kis hatótávolságú rakétákat telepíteni Európába, dacára annak, hogy a Nyugat - Franciaország kivételével - eddig nem reagált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ezzel kapcsolatos javaslatára.

Oroszország moratóriumot javasolt a rövid- és közepes hatótávolságú nukleáris rakéták európai telepítésére vonatkozóan, miután Donald Trump amerikai elnök augusztusban felmondta a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló, 1987-ben megkötött INF-szerződést.

Lavrov szót ejtett a szíriai konfliktusról is. Mint mondta, a megmaradt terrorista csoportok felszámolásával, a politikai rendezéssel és a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos kérdéseket Nur-Szultanban fogják megvitatni december 10-11-én az asztanai formátumban tartott találkozón.

A miniszter hangsúlyozta, Szíria számára most elsődleges feladat elősegíteni a menekültek visszatérését és helyreállítani a háborús pusztításban megsemmisült infrastruktúrát. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy részrehajlás, előfeltételek és a kérdés átpolitizálása nélkül nyújtson segítséget a humanitárius problémák megoldásában.

Lavrov hangsúlyozta, megalkuvás nélkül folytatni kell a szélsőségesek elleni harcot, különösen Idlíb tartományban, amelyet részben a Haját Tahrír as-Sám (HTS) iszlamista gyűjtőszervezet tart markában.

A tárcavezető szólt a Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök által október 22-én elfogadott szocsi memorandumról, amely - mint mondta - lehetőséget biztosított a damaszkuszi vezetésnek, hogy jelentős mértékben visszaszerezze uralmát az ország területe felett.

Lavrov egyben az Afrikai Unió bevonását sürgette a líbiai konfliktus rendezésével kapcsolatos erőfeszítésekbe. Azt pedig puszta szóbeszédnek nevezte, hogy állítólag orosz zsoldosok támogatják a kelet-líbiai vezetéssel szövetséges Halifa Haftár lázadó tábornokot.

A miniszter szólt arról is, Moszkva a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésével kapcsolatban további megállapodásokat vár a „normandiai négyek” - Oroszország, Németország, Ukrajna és Franciaország - december 9-i párizsi csúcstalálkozójától.

Luigi Di Maio az Oroszország ellen elrendelt EU-szankciók kapcsán arról beszélt, hogy a büntetőintézkedéseket uniós szinten politikai szempontból kell megvitatni, illetve felmérni a kölcsönösen okozott károkat. Az olasz diplomácia vezetője egyben bejelentette, hogy 2020 júliusában, az Innoprom nemzetközi gyáripari kiállítás alkalmából hivatalos látogatást tesz Oroszországban.