Jogi úton próbálták megtörni Salvini népszerűségét

 

Matteo Salvinit Olaszországon és az Európai Unión belül is sokan bírálták, amiért mindenáron meg akarta akadályozni, hogy az illegális bevándorlás folytatódjon. Salvini a parlamenttel szigorú törvénycsomagot fogadtatott el, melynek része volt, hogy akár egymillió eurós pénzbüntetést is kiszabhattak a migránsokat szállító hajók tulajdonosaira. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint nagy népszerűségnek örvend a politikus, ha most lennének választások, Salvini nyerné el a miniszterelnöki széket.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta)

Augusztus első napjaiban érkezett az Open Arms spanyol civil hajó Lampedusa közelébe. A fedélzetén száznegyvenhét migráns tartózkodott, akiket augusztus 1-jén a líbiai partoknál vettek fel.

Kikötni azonban nem tudtak az olasz szigeten, mert Matteo Salvini akkor belügyminiszterként megtiltotta az összes,

illegális bevándorlókat szállító hajó kikötését.

Három hétig vesztegelt az Open Arms mindössze 800 méterre a kikötőtől.

Végül az agrigentói ügyész felülbírálta Salvini utasítását és engedélyezte a hajó kikötését. Most, hónapokkal az eset után ugyanaz az ügyész indított eljárást a volt miniszter ellen. Személyi szabadság korlátozásával és hivatali kötelezettség elmulasztásával vádolta Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét, aki mikroblogján azt írta: „amikor ismét kormányon leszek, ugyanezt fogom tenni: a határok szentek, és kész.

A migrációt kezelni kell

Palócz André, a Századvég vezető elemzője az M1 Unió28  című műsorában elmondta, „Matteo Salvini a regnálása alatt bebizonyította, illetve következetesen amellett is érvelt, hogy a migrációt érdemes és kell is kezelni európai uniós szinten”. Hozzátette, „azt láthatjuk, hogy a különböző, akár olasz, akár európai uniós baloldali erők ezt nem nézik jó szemmel, és igyekeznek ellehetetleníteni Salvini politikáját mind az országán belül, mind pedig uniós hadszíntéren”.

Salvinit Olaszországon és az Európai Unión belül is sokan bírálták, amiért mindenáron meg akarta akadályozni, hogy az illegális bevándorlás folytatódjon. Salvini szigorú törvénycsomagot fogadtatott el a parlamenttel. Ennek része volt, hogy akár egymillió eurós pénzbüntetést is kiszabhattak a migránsokat szállító hajók tulajdonosaira. Végső esetben pedig lefoglalhatták a hajóikat. A korlátozások hatására egy év alatt több mint 95 százalékkal csökkent az illegális migráció Olaszország irányába.

Az olasz állampolgárok Salvini oldalán állnak 

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője kiemelte, az új baloldali kormánykoalíció migránsbarátként ismét megengedte a belépést az illegális migránsoknak Olaszország területére. Hozzátette, az emberek inkább Salvini oldalán állnak, hiszen a legújabb közvélemény-kutatások szerint nagy népszerűségnek örvend a politikus. Párkányi Eszter felhívta a figyelmet arra,

ha most lennének választások, akkor Salvini nyerné el a miniszterelnöki széket.

A jelenlegi baloldali kormány – többek között – jelentősen csökkentette a renitens hajókra kiszabható pénzbüntetést. Emellett a menedékkérelmek elbírálását is egyszerűsítenék. Csakhogy az olaszok jelentős része Matteo Salvini politikáját tartja jó iránynak. Egy friss felmérés szerint

a választók 40 százaléka támogatná a volt minisztert és pártját.

Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint amióta Salvini kikerült az olasz kormányból, azóta készül arra, hogy a következő választásokon minél nagyobb támogatást érjen el. Hozzátette, ennek köszönhetően Salvininek a bevándorlással szembeni politikája egyre drasztikusabb lehet, amivel egyre inkább elnyeri az olasz választópolgárok szavazatát. Farkas Örs kiemelte, ezt felismerte a jelenlegi kormány is, és Salvinit a saját eszközeivel próbálja ellehetetleníteni.

A Salvini elleni eljárás a jelenlegi kormány ellen fordíthatja az embereket

Farkas Örs ugyanakkor úgy véli, hogy kontraproduktív minden olyan kormányzati lépés, amely Matteo Salvini népszerűségét törné le. „A mostani ügyészségi vizsgálat, illetve az, hogy bíróság elé citálják Salvinit a bevándorlás akadályozása miatt, pillanatok alatt még jobban az olasz kormány ellen fordíthatja a közvéleményt. A jelenlegi kutatások szerint Salvini képes lehet arra, hogy pártja révén abszolút többséget szerezzen majd Olaszországban a következő választásokon, amire az elmúlt jó néhány évben nem volt példa”– mondta Farkas Örs, és hozzátette, ez stabilitást is hozhat az olasz belpolitikában.

A Salvini ellen indított ügyészségi eljárással kapcsolatban azonban az illetékes bíróság úgy ítélte meg, hogy az nem megalapozott, így elvetette az ügyet. Matteo Salvini győzelemként értékelte a bíróság döntését, szerinte ez is azt jelzi, hogy nem követett el bűncselekményt, amikor megtiltotta a migránsokkal teli hajó kikötését.