Moszkva ellenlépéseket helyezett kilátásba két orosz diplomata berlini kiutasítása miatt

 

Ellenlépések egész csomagját helyezte kilátásba az orosz külügyminisztérium szerdán amiatt, hogy Németország egy csecsen emigráns meggyilkolására hivatkozva kiutasított két orosz diplomatát.

A moszkvai diplomáciai tárca felelőtlennek és barátságtalannak minősítette Berlin lépését, és azt hangoztatta, hogy megengedhetetlen a gyilkosság felderítésének átpolitizálása.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője abszolút megalapozatlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne a merénylethez, amelyet Berlinben augusztus 23-án a georgiai állampolgárságú Zelimhan Hangosvili – akit a német közleményekben Tornike K. néven említenek – ellen követett el egy bérgyilkos.

Peszkov azt mondta, hogy a Kremlnek nincsenek értesülései az incidensről. Úgy vélekedett, hogy az ügy nem lesz hatással a normandiai négyek – Oroszország, Németország, Ukrajna és Franciaország –december 9-i párizsi csúcstalálkozójának kimenetelére.

A The Insider, a Bellingcat és a Der Spiegel közös tényfeltárásának állítása szerint a gyilkosságot egy Andrej Szokolov névre kiállított, orosz útlevéllel utazó, 49 éves férfi követte el, aki valójában az Oroszországban gyilkosság miatt körözött Vagyim Kraszikov, és aki orosz titkosszolgálatok embere lehet.

A sajtóforrások tudni vélik, hogy a Kraszikov által 2013-ban Moszkvában elkövetett támadás körülményei nagyon hasonlítottak a berlinihez: az áldozattal, egy észak-kaukázusi üzletemberrel, ott is egy kerékpáros gyilkos végzett.