Lemondott Finnország miniszterelnöke

 

Általában nem sokat foglalkozik Európa a finn belpolitikával, csakhogy jelenleg Finnország az Európai Unió soros elnöke, így mindenképpen érdekes, mi történik az országban. Antti Rinne kormányfő úgy indult neki ennek a fél évnek, hogy megpróbálja megbüntettetni a szerinte jogállamiságot sértő tagállamokat, így Magyarországot is. Végül nem sokra jutott ebben az ügyben. Vélhetően nem lesz előre hozott választás, mert sokan félnek attól, hogy túl jó eredményt érne el a bevándorlásellenes párt – közölte az M1 Híradója.

Finnországban országos sztrájk volt az elmúlt hetekben, amelyet a postások kezdtek, de a légiforgalmi-szakszervezetek és a hajósok is csatlakoztak. A hivatalos közlés szerint

Antti Rinne ebbe a sztrájkba bukott bele.

Az ötpárti, baloldali finn kormánykoalíció egyik tagja, a liberális Centrumpárt megvonta bizalmát Rinnétől, kihátrált a koalícióból, és emiatt nyújtotta be lemondását a miniszterelnök. Érzékenyen érinti az Európai Uniót a lemondása, Finnország ugyanis jelenleg az Európai Unió soros elnöke. Antti Rinne pedig azzal kezdte a féléves ciklust, hogy megpróbálja megbüntettetni azokat a tagországokat, amelyek szerinte sértik a jogállamiságot.

Finnország az EU soros elnökeként azon lesz, hogy csökkenjen az uniós támogatások összege Magyarországon, Lengyelországban és Romániában” – mondta egy korábbi tévéinterjúban a finn miniszterelnök.

A finn kritikákra Orbán Viktor kormányfő tusnádfürdői beszédében reagált. Akkor arról beszélt, hogy a Magyarországon számonkért dolgok jelentős részét formailag

a finnek egyáltalán nem teljesítik.

Nincs például alkotmánybíróságuk, az akadémiát pedig az oktatási minisztérium irányítja.

A finn kormányválság után várhatóan nem lesz előre hozott választás. A mostani felmérések azt mutatják, hogy a konzervatív és a markánsan bevándorlásellenes Finnek vezeti a népszerűségi listát. A baloldali politikai elit várhatóan minden eszközzel megpróbál hatalmon maradni.