Átvette az Európai Bizottság elnöki tisztségét Ursula von der Leyen

 

Átadta a stafétát Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke Ursula von der Leyennek, méghozzá olyan hangulatban, amit az elmúlt öt év alapján várni lehetett. Juncker viccelődni próbált, nagy füleket és jó szemeket kívánt Von der Leyennek, hogy az új elnök mindent meghalljon és meglásson, ami fontos Európában. A hagyományok szerint egy kis harangot is átadott Von der Leyennek, bár szerinte az teljesen haszontalan. Az új bizottság közben elkezdte a munkát Várhelyi Olivér magyar biztossal – közölte az M1 Híradója.

Elcsukló hangon kezdte rövid búcsúbeszédét az Európai Bizottság leköszönő elnöke Brüsszelben. Jean-Claude Juncker néhány mondat után viszont már viccelődni próbált, nagy füleket és jó szemeket kívánt utódjának, Ursula von der Leyennek.

Ursula von der Leyen hivatalosan vasárnap óta vezeti a brüsszeli testületet, a ceremóniát kedden tartották meg, amelyen Jean-Claude Juncker jelképesen átadta az ülések vezetésén használt csengőt, majd hozzátette, szerinte a csengő teljesen haszontalan. Jean-Claude Juncker kétségtelenül nehéz örökséget hagyott utódjára – hangzott el az M1 Híradójában.

Közben megkezdte munkáját Várhelyi Olivér is. Az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosa a nyugat-balkáni országok integrációjáról beszélt a külügyi bizottság ülésén. Az M1-nek azt mondta, az új bizottság gőzerővel dolgozik azon, hogy már a jövő év elején átfogó bővítési csomagot tegyen az asztalra.

Az uniós biztos most úgy látja, Albániával és Észak-Macedóniával akár már jövő márciusban elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások.