Megkezdődött az Olaszországba civil hajókkal érkezett migránsok szétosztása

 

Az új Európai Bizottság hivatalba lépésével megkezdődik a migránsok szétosztásáról szóló máltai megállapodás végrehajtása – erről számoltak be az olasz lapok hétfőn. Sajtóértesülések szerint az egyezményt aláíró tagállamok hivatalos levélben kérték az Olaszországban regisztrált migránsok elhelyezésének koordinálását Brüsszeltől. Az illegális bevándorlók szétosztása szerepel az uniós tagállamok belügyminisztereinek tanácskozásán is, ahol Horst Seehofer megismételte korábbi kijelentését a kötelező kvóták szükségességéről – közölte az M1 Híradója.

Kezdődik a migránsok szétosztásáról szóló megállapodás tesztje” – számolt be az olasz Corriere della Sera arról, hogy az új Európai Bizottság hivatalba lépésével elkezdődött a máltai egyezmény végrehajtása. A napilap szerint az utóbbi hetekben Olaszországban regisztrált migránsok 82 százaléka egy hónapon belül másik befogadó államba távozhat.

A Földközi-tengeren érkező illegális bevándorlók szétosztásáról szóló megállapodást szeptemberben írta alá a német, a francia, a máltai és az olasz belügyminiszter. Ennek értelmében Németország és Franciaország vállalta, hogy befogadja a máltai és olasz partokat ismét egyre nagyobb számban elérő migránsok felét. Ezt követően több állam, köztük Portugália és Írország is jelezte részvételi szándékát.

A máltai megállapodás végrehajtását az Európai Bizottság megválasztása körüli viták miatt akkor elhalasztották. Olasz lapértesülések szerint azonban Ursula von der Leyen vasárnapi hivatalba lépését követően az aláíró országok

azonnal felhívást intéztek Brüsszelhez.

Ebben azt kérték, hogy a bizottság indítsa el a migránsok európai szétosztását. Első körben azt a több mint 350 illegális bevándorlóét, akik egy héttel ezelőtt érkeztek három NGO-hajó fedélzetén különböző olasz kikötőkbe.

A máltai aláíró országok azonban már szeptemberben jelezték, hogy egy olyan megoldáson is dolgoznak, amely az egész Európai Unióra kiterjesztené a migránsok elhelyezését.

A kvóták ötletét legutóbb az év első felében, a román elnökség idején a tagállamok nézetkülönbségei miatt már levették a napirendről. Most azonban, a belügyminiszterek brüsszeli tanácsülésén

ismét napirendre került a téma.

Új kezdetre van szükség, új politikai ciklus kezdődik, és ennek egyik prioritása az európai menekültügyi csomag. Európa sokat tett az elmúlt öt évben, de nem tett meg mindent. Együtt kell működnünk harmadik országokkal, valamennyi tagállamot be kell vonni a rendszerbe, meg kell védenünk a határainkat, és ösztönözni kell a szolidaritást. Sok feladatunk van” – fogalmazott Margaritisz Szkínász, aki az Európai Bizottság alelnökeként a téma egyik felelőse.

A német belügyminiszter szerint az uniós migráció alapját a külső határok védelmének kell képeznie. Horst Seehofer belügyminiszter ugyanakkor egyértelművé tette, hogy

Berlin nem mondott le a kötelező kvóták ötletéről.

Az nem lehet, hogy az egyik oldalon európai támogatást akar valaki, a másik oldalon ugyanakkor semmilyen szolidaritást nem mutat, amikor a menekültek befogadásáról van szó. Erről beszélni kell, és megoldást kell találnunk” – mondta a belügyminiszter.

Egyetlenegy illegális bevándorlót sem vagyunk hajlandók befogadni, és nem fogadunk el semmifajta nyomásgyakorlást” – reagált a német felvetésre Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a V4-ek tárcavezetőinek prágai tanácskozásán kijelentette, a visegrádi országok ragaszkodnak nemzeti identitásukhoz, kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz. „Közép-Európa sikere, biztonsága éppen annak tudható be, hogy szigorú migrációellenes politikát folytattunk és fogunk folytatni a jövőben is” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A címlapfotó illusztráció.