Johnson: Túl sok elítélt szabadul büntetésének lejárta előtt

 

A brit miniszterelnök szerint túl sok elítélt szabadul a börtönből büntetésének lejárta előtt, és a konzervatív párti kormány ennek véget vet, ha megnyeri a jövő heti parlamenti választást.

Boris Johnson hétfői kampánykörútján a BBC televíziónak kijelentette, az erről szóló törvényjavaslat készen van, és csak arra vár, hogy az új parlament elfogadja.

A brit igazságügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy a kormány sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását.

A bejelentés előzményeként kiderült, hogy a London belvárosában pénteken elkövetett késeléses terrortámadás tettese a terrorcselekmények előkészülete címén rá kirótt 16 évnyi börtönbüntetés felének letöltése után szabadult.

 

Usman Khan a London híd közelében elkövetett támadásban két embert megölt, háromnak sérüléseket okozott, mielőtt a rendőrök lelőtték.

A tervezett szigorítással megszűnik a súlyos, erőszakos bűncselekményekért elítéltek idő előtti elengedésének lehetősége

Hétfői nyilatkozatában Johnson kijelentette, hogy a tervezett szigorítással megszűnik a súlyos, erőszakos bűncselekményekért elítéltek idő előtti elengedésének lehetősége.

Sajnos azzal a problémával kell szembenéznünk, hogy túl sok elítélt szabadul rá utcáinkra, és ezzel foglalkoznunk kell” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Hozzátette: nem hiszi, hogy elégséges volt az a nyolc év, amelyet Usman Khan, a pénteki merénylet elkövetője börtönben töltött a rá kirótt 16 év szabadságvesztésből, tekintettel arra, hogy milyen súlyos bűncselekményekért vonták felelősségre.

Usman Khant azért ítélték 2013-ban 16 év börtönre, mert a vád szerint két társával együtt az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban.

Az ítélet alapján Khan minimum nyolc év letöltése után kerülhetett volna feltételesen szabadlábra, azonban már tavaly decemberben elengedték próbaidőre, figyelembe véve a vizsgálati fogságban töltött időt is. Boris Johnson már a hétvégén is nyilatkozott az idő előtti szabadlábra helyezések ügyéről.

Valószínűleg 74 körül lehet azoknak a száma, akiket terrorizmus miatt ítéltek börtönbüntetésre

A BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: valószínűleg 74 körül lehet azoknak a száma, akiket terrorizmus miatt ítéltek börtönbüntetésre, de Usman Khanhoz hasonlóan büntetésük letelte előtt elengedték őket.

Johnson képtelenségnek és visszataszítónak nevezte, hogy Usman Khan mindössze nyolc év letöltése után szabadlábra került.

A szigorítási tervekről a brit kormányfő elmondta: a terrorizmushoz kötődő súlyos bűncselekmények esetében a kormány szándéka szerint kötelező módon legalább 14 évi börtönbüntetést kell kiróni az elkövetőkre, és lehetővé kell tenni, hogy egyes esetekben a terrorcselekményekért elítéltek soha ne kerülhessenek szabadlábra.

Johnson hozzátette: a tervezett szigorítások alapján a terrorcselekményekért és az egyéb, szélsőséges indíttatású bűncselekményekért megállapított börtönbüntetéseket az elítélteknek az utolsó napig le kell majd tölteniük, kivétel nélkül.

Az uniós országokból érkezők jelenleg személyazonossági igazolvánnyal is átléphetik a brit határt

A konzervatívok a választási kampány keretében hétfőn új határbiztonsági terveket is ismertettek.

Ezek közé tartozik, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti időszak lejártával – vagyis várhatóan 2021 januárjától – az Európai Unióból érkezőknek is előzetesen ki kell majd tölteniük egy online beutazási formulát, és útlevéllel léphetnek majd be az Egyesült Királyságba. Az uniós országokból érkezők jelenleg személyazonossági igazolvánnyal is átléphetik a brit határt.

A tervezett elektronikus utazási engedélyezési rendszer – Electronic Travel Authorisation (ETA) – keretében a brit belügyminiszternek lehetősége lesz megtagadni a beutazást azoktól az EU-állampolgároktól, akiket súlyos bűncselekményekért elítéltek hazájukban vagy máshol.

Priti Patel belügyminiszter a tervezetet ismertető nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy jelenleg drogok és lőfegyverek áramlanak a brit utcákra Európából, erőszakcselekményeket és szenvedélybetegségeket táplálva, emellett tudjuk, hogy a szabad mozgás lehetőségét kiaknázva terroristák is beutazhattak Nagy-Britanniába.