Az alkotmánybíróság igazolta Johannis újabb elnöki mandátumát

 

A román alkotmánybíróság igazolta az elnökválasztás második fordulójában győztes Klaus Johannis államfő újabb elnöki mandátumát csütörtökön, miután a központi választási bizottság (BEC) megküldte a taláros testületnek az elnökválasztás hivatalos végeredményét.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke átadta a mandátumigazoló határozat egy példányát Johannisnak, egy másik példányt pedig a parlamentnek küldenek, amely előtt az újraválasztott elnök decemberben leteszi a második mandátuma kezdetének számító hivatali esküt.

Az alkotmánybíróság ünnepi ülésén Klaus Johannis rámutatott: első ötéves mandátuma tele volt kihívásokkal, de határozottan szembeszállt azokkal a visszalépésekkel, amelyek a demokráciát fenyegették. Azt ígérte, továbbra is elszánt védelmezője lesz a demokráciának, az 1989-es decemberi forradalomban véráldozattal kivívott, és azóta az alkotmány által is szentesített alapjogoknak.

Továbbra is teljes határozottsággal ki fogok állni a jogállamiság és Románia európai jövője mellett. Ezek az elvek vezérelték minden eddigi cselekedetemet és döntésemet, és ez az az irány, amely mellett a román állampolgárok is hitet tettek idén három egymást követő alkalommal: az európai parlamenti választáson, az igazságszolgáltatásról rendezett népszavazáson és az elnökválasztáson” – hangoztatta Johannis.

Hozzátette, akik az igazságszolgáltatás függetlensége ellen intéztek támadást, szigorú, de megérdemelt büntetést kaptak a választóktól, és ez valamennyi politikai döntéshozónak egyértelművé tette, hogy senki sem állhat a törvények felett, az állam intézményeinek pedig jóhiszeműen együtt kell működniük egymással.

A BEC által közzétett végeredmény szerint Johannis a november 24-i második fordulóban 6 509 135 szavazatot (66,09 százalékot), míg ellenfele, Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő 3 339 922 szavazatot (33,91 százalékot) szerzett.